Hrvatska
StoryEditor

Vesna Pusić u beznadežnoj utrci za glavnu tajnicu UN-a

03. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić hrvatska je kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a

Pusić je izvijestila da je takvu odluku donijela Vlada te da očekuje i potporu predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović.

- Ona je meni u dva navrata rekla da smatra da bi bilo vrlo dobro za Hrvatsku da ima kandidata, da je to za Hrvatsku svakako plus. Ja se nadam, temeljem naša dva razgovora na tu temu, da će me predsjednica podržati, naročito za vrijeme svog boravka na otvaranju Opće skupštine u New Yorku koncem ovog i početkom sljedećeg mjeseca kada će imati prilike razgovarati sa cijelim nizom stranih državnika i predsjednika koji će tamo biti prisutni, rekla je ministrica.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je u četvrtak kako je odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu Ujedinjenih naroda trebalo prepustiti novoj Vladi jer su izbori preblizu.

- Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Mandat aktualnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu istječe u prosincu 2016.

27. travanj 2024 09:08