Hrvatska
StoryEditor

Vesna Pusić već danima nagovara Milanovića da odustane od ‘lex Perkovića‘

18. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Iako premijer Zoran Milanović već danima unatoč mogućim sankcijama EK brani “lex Perković” i ne odustaje od toga da izmjene zakona na snagu stupe tek 15. srpnja 2014. godine, HNS prema neslužbenim izjavama visokopozicioniranog stranačkog izvora, neće podržati tako formuliran zakon.

Umjesto toga, kako piše Večernji list, HNS inzistira da izmjene zakona, odnosno ukidanje vremenske odredbe prema kojoj Hrvatska ne izručuje osumnjičene za zločine počinjene na tlu članica EU prije kolovoza 2002. godine, stupe na snagu odmah kako je to tražila Europska komisija.

– Vesna Pusić već danima iza svjetla pozornice čini sve kako bi nagovorila Zorana Milanovića da odustane od “lex Perković”, odnosno da se Hrvatska spasi od sankcija – tvrdi izvor iz HNS-a. Da je prijedlog zakona, prema kojem izmjene stupaju na snagu tek iduće ljeto, u četvrtak upućen na Vladu, kao što su to najavili ministar pravosuđa Miljenić i premijer Milanović, HNS-ovi bi ministri bili protiv njega, tvrdi Večernjakov izvor.

Već sama činjenica da se odustalo od tog zakona na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak govori da očito u koaliciji o njemu nema suglasja. Iako i bez potpore HNS-ovih ministara Vlada može “lex Perković” poslati u Sabor, u Saboru bez njihovih ruku zakon ne može proći.

– Dođe li takav zakon, dakle s odgodom izmjene od godinu dana, u parlament, HNS ga neće podržati nego će imati amandman po kojem ćemo tražiti da izmjene stupe na snagu odmah – tvrdi izvor iz HNS-a, koji ipak naglašava kako je HNS stabilan partner SDP-a i da ničim neće dovesti u pitanje opstojnost Kukuriku koalicije.

15. svibanj 2024 13:06