Hrvatska
StoryEditor

Vjerujete da će Hrvatska ove godine ubilježiti rast investicija

10. Prosinac 2015.

Hrvatska će i ove godine ubilježiti rast investicija, teza iz prošlotjednog Fight Cluba tijesno je pobijedila sa svega šest glasova više.

Nju je zastupao Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, koji je u rast investicija i više nego siguran, dok se njegov oponent, ekonomist Žarko Primorac s tim nije u potpunosti poistovjetio ističući kako će ih možda biti, no da one neće biti motor razvoja.

Podsjetimo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) investicije su u prošloj godini iznosile 46,6 milijardi kuna i nakon četverogodišnjeg trenda pada započetog u 2009. godini lagano se oporavljaju. Vrijednost ostvarenih bruto investicija u prošloj godini povećana je na godišnjoj razini za 3,2 posto.

- Statistički podaci u korelaciji su i s našim podacima ‘s terena‘, a prema kojima je također vidljiv povećan interes investitora za investiranjem u Republiku Hrvatsku zbog čega sam i siguran u pozitivan rast investicija i u ovoj godini. Što se samih procjena tiče, već sada je vidljivo da je struktura investicija znatno promijenjena i to na bolje, s obzirom da je znatan skok zabilježen upravo u sektoru prerađivačke industrije, s naglaskom na prehrambenu industriju i farmaceutiku, a to su upravo one poželjne investicije, investicije u proizvodnju namijenjenu izvozu, koje otvaraju značajan broj novih radnih mjesta te donose nove tehnologije - rekao je Novinić u Fight Clubu.

Primorac ne gaji ni tračak takvog optimizma, niti vidi išta što bi moglo doprinjeti njihovog dinamici, osim eventualno korištenja sredstava iz Europskih fondova.

- Možda određeni pozitivan doprinos može dati bolje korištenje sredstava iz Europskih fondova za ulaganja u infrastrukturu i ekologiju, no i tu može biti poteškoća jer se naši projekti sporo pripremaju, a sadašnje komplikacije oko formiranja nove vlade objektivno otežavaju te procese - zaključio je Primorac.

U novoj rundi Fight cluba vas pitamo treba li Hrvatska nove izbore? Svoj glas i komentar može dati na ovom LINKU.

18. travanj 2024 21:35