Hrvatska
StoryEditor

Vlada favorizira tvrtke u državnom vlasništvu

19. Travanj 2014.

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC) ocjenjuje kako hrvatska Vlada svojim nedavnim odlukama ide u smjeru favoriziranja tvrtki u potpunom državnom vlasništvu ili onih tvrtki koje su važne za Vladu na štetu većinski privatnih kompanija koje su često u vlasništvu stranih investitora, a u tom kontekstu navodi odluku Vlade kojom je opskrba plinom kućanstava dodijeljena HEP-u.

Po ocjeni FIC-a takve odluke pogoršavaju investicijsku klimu u Hrvatskoj za strane, međunarodne tvrtke, koje će uzeti u obzir alternativne ciljane zemlje za svoje investicije.

Takav smjer prepoznaju u nedavnoj odluci Vlade vezanoj uz obvezu opskrbe kućanstava plinom koja je dodijeljena HEP-u, pri čemu napominju kako je Ina već prošla proces transformacije iz poduzeća u državnom vlasništvu u profitno i tržišno orijentiranu tvrtku u svim svojim aktivnostima, uključujući i upravljanje plinskim poslovanjem.

Ina ima dugogodišnje iskustvo u osiguravanju pouzdane opskrbe prirodnim plinom te je teško razumjeti zašto bi HEP mogao provoditi ovu aktivnost učinkovitije od Ine, navodi se u priopćenju koje je potpisao glavni tajnik FIC-a Ante Babić.

Dodaje se i kako neke od nedavnih regulatornih odluka Vlade povećavaju zabrinutost mnogih stranih investitora po pitanju usklađenosti takvih pravila sa zakonima Europske unije, a koje se Hrvatska obvezala primjenjivati ulaskom u EU.

"Zadnja mjera primopredaje praznog skladišta plina i pritisaka da se u kratko vrijeme prodaju zalihe plina i da Ina na njima dodatno izgubi, dodatno upućuju na namjere da se tvrtka, s kojom evidentno država ima sve otvoreniji spor, dodatno ‘kazni‘, smatraju u FIC-u.

Pritom upozoravaju i na latentnu rusko-ukrajinsku krizu i moguće akutne nestašice plina i skokove cijena tog energenta te opasnost od nemogućnosti redovite opskrbe tržišta plinom što je ostalo kao obveza na Ini.

Smatraju da se time "ugrožava i energetska sigurnost Hrvatske" te da bi to moglo uzrokovati volatilnu i u konačnici višu cijenu plina te više cijene poslovanja u Hrvatskoj, što bi moglo dodatno pogoršati uvjete poslovanja u Hrvatskoj.

FIC predlaže da Vlada dodatno razmotri ove probleme i odgodi primjenu ove odluke te započne kozultacije i s Inom i HEP-om radi detaljne pripreme za primjenu te odluke.

27. travanj 2024 12:52