Hrvatska
StoryEditor

Vlada odustala od obvezne porezne prijave za drugi dohodak

02. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu s koje je uputila amandmane na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Amandmanima Vlade Republike Hrvatske mijenjaju se članci 4., 5., 10. i 12, toga prijedloga, čime se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave za porezne obveznike koji su tijekom poreznog razdoblja ostvarili drugi dohodak.

Podsjetimo, oko ove odredbe došlo je do sporenja između dvaju glavnih koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a

- Strateškim mjerama Vlada potiče razvoj gospodarstva, ali i vodi brigu o najosjetljivijim skupinama stanovništva. Pritom je neophodno uvažavati ustavno načelo o ravnomjernosti poreznog opterećenja, kao i načela jednakosti i pravednosti, na način da osobe s većom gospodarskom snagom snose i veće porezno opterećenje. Stoga će se odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti, provest će se daljnje opsežne analize, osobito analize temeljene na statističkih podacima dobivenim iz Obrasca JOPPD koji se počinje primjenjivati od 1. siječnja 2014. jer će on obuhvatiti veliki opseg oporezivih i neoporezivih primitaka te omogućiti kvalitetniju sliku porezne snage poreznog obveznika – navode u Vladi.

Uz navedeno najavljuju i posebnu analizu koju će usmjeriti na postojeće razine porezne osnovice te na sustav obveznih doprinosa u dijelu drugog dohotka. Pri tome će se, kako se navodi, uvažavati mišljenja i prijedlozi drugih resornih ministarstava, kao i svih zainteresiranih strana, ekonomskih stručnjaka, udruženja i socijalnih partnera.

27. travanj 2024 02:06