Hrvatska
StoryEditor

Vlada podijeljena oko uvođenja outsourcinga

12. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Vlada premijera Zorana Milanovića po svemu je sudeći snažno je podijeljena oko uvođenja outsurcinga u javne službe u državi.

Na prošlotjednoj raspravi o ovom pitanju, sedam ministara podržalo je uvođenje outsourcinga, drugih sedmoro je bilo za takozvani spin off, a ministar uprave Arsen Bauk, ostao je suzdržan, doznaje Jutarnji list iz Banskih Dvora.

Outsourcing se sve više pretvara u važno političko pitanje jer sindikati organiziraju skupljanje potpisa, kako bi na referendumu srušili vladinu odluku o outsourcingu.

Outsourcing podrazumijeva da bi čistačice, kuhari, zaštitari ili domari u javnim i državnim poduzećima ubuduće radili kod privatnika, što bi smanjilo troškove u proračunu. Spin off znači kako bi državne institucije osnovale tvrtke u koje bi prebacili ove ljude, i na taj način bi se izbjegla opasnost da neki od njih izgube posao u privatizaciji.

 Odluka bi - ako se nešto ne promijeni - trebala biti donesena idućeg tjedna.

Kako Jutarnji doznaje iz izvora bliskih Vladi, s odlukom o outsourcingu čekalo se do izbora novih ministara školstva i zdravstva, s obzirom da se radi o resorima koji će se najviše oslanjati na outsourcing usluge.

Ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić, nedavno je ponovno podržala outsourcing uz argument kako bi državni proračun ostvario uštede na materijalnim izdacima između 10 i 30 posto, a to bi na godišnjoj razini bilo približno 700 milijuna kuna.

05. svibanj 2024 06:37