Hrvatska
StoryEditor

Vlada uvodi snižene stope trošarina za nezavisne male pivovare

01. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Vlada je u utorak s telefonske sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjenama Zakona o trošarinama kojim se predlaže uvođenje snižene stope trošarine za nezavisne male pivovare, kao mjeru za olakšanje poreznog tereta i ravnomjerniji regionalni razvoj te razvoj manje razvijenih područja Hrvatske.

Prema prijedlogu, nezavisna mala pivovara je pivovara koja je pravno i gospodarski neovisna od bilo koje druge pivovare i ne proizvodi prema licenci, a godišnje proizvede do 125.000 hektolitara piva. Uvela bi se četiri porezna razreda, odnosno trošarina za male pivovare, ovisno o godišnjoj proizvodnji u hektolitrima.

Tako bi trošarina za 1 posto volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanoga u jednom hektolitru piva za pivovare koje proizvode do 5 hektolitra piva godišnje iznosila 20 kuna, što je sniženje od 50 posto. Za pivovare koje godišnje proizvedu od 5 do 25 hektolitara trošarina bi iznosila 22 kune, za one koje proizvode od 25 do 75 hektolitara bila bi 24 kune, a za pivovare koje proizvode više od 75 a manje od 125 hektolitra piva bila bi 26 kuna (sniženje za 35 posto).

Te bi se trošarine propisale i za nezavisne male pivovare iz drugih članica Europske unije koje pivo isporučuju u Hrvatsku.

25. travanj 2024 20:34