Hrvatska
StoryEditor

Vlada za brodogradnju dobila i pohvalu i packu

24. Travanj 2012.

Sudeći prema prvom izvješću Europske komisije o praćenju napretka Hrvatske prije stupanja u članstvo Europske unije, izrađeno za period od 1. rujna prošle godine do 29. veljače ove, najveći problem su brodogradilišta i nadzorni odbori.

U izvješću u kojem su pažljivo pobrojani problemi, ali i pohvaljen napredak, među ostalim se pohvaljuje Vladino donošenje odluka po pitanju brodogradilišta, ali se i upozorava kako privatizaciju preostalih brodogradilišta, 3. maja i Brodotrogira mora biti izvedena što hitnije s obzirom da nije riječ o nečemu što se može riješiti preko noći, a rok je 1. srpnja 2013.

Osim poglavlja 8, Tržišno natjecanje, Komisija je posebnu pozornost posvetila poglavljima 23 i 24, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost. U svima je pohvaljen napredak uz ograde kada su u pitanju imenovanja članova Vlade u Nadzorne odbore tvrtki iz državnog vlasništva, zapinjanja oko implementacije sustava javnih ovršitelja i upis druge generacije polaznika Državne škole za suce i odvjetnike. Komisija pažljivo prati i tijek suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, ‘što ostaje veliki izazov’. Kod poglavlja 24, istaknuti su problemi provođenja mjera potrebnih za uspostavu Schengenskog graničnog sustava, dok se napominje kako je novi Zakon o policiji još uvijek na razmatranju.

Sva ostala poglavlja svrstana su u tri načelne kategorije, ona u kojima je posao usklađivanja gotovo završen (deset poglavlja), ona gdje je ostvaren dobar napredak (14), ali ostaju neka pitanja i posljednja u kojima je potreban značajniji napor (6). Što se tiče medijski vrlo atraktivnog pitanja imenovanja političara u nadzorne odbore, Komisija priznaje kako problem nije pravne prirode, odnosno da nova pravila ne krše zajedničku pravnu stečevinu, no da Vlada mora uzeti u obzir moguće sukobe interesa i razraditi strog sustav kontrole. Slijedom ovog problema, Hrvatskoj je udijeljena i packa zbog nekonzultiranja s Bruxellesom pri donošenju takvih odluka i mijenjanja zakonodavstva koje se tiče zajedničke pravne stečevine.

Sljedeće izvješće bit će sastavljeno u listopadu ove godine. Ukupno gledano, izvješće je relativno pozitivno uz iznimku nekih važnijih pitanja koja će se prije stupanja u članstvo još morati riješiti. Dojam je kako se u većem dijelu radi o manjim problemima koje se relativno lako može riješiti, a najveći kamen spoticanja u ovom trenutku su brodogradilišta čiju sudbinu se mora riješiti do datuma pristupanja EU.

25. travanj 2024 18:01