Hrvatska
StoryEditor

Za povredu izborne šutnje kazna i do pola milijuna kuna

18. Svibanj 2013.

S prvim minutama subote u Hrvatskoj je počela izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora.

Šutnja traje do nedjelje u 19 sati do zatvaranja birališta i do tada je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata ili njihovih procjena. Izlazne ankete, odnosno rezultati ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača moći će se objavljivati tek po zatvaranju birališta.

Za povredu izborne šutnje propisane su novčane kazne koje se kreću od tri tisuće kuna za fizičku do pola milijuna kuna za pravnu osobu. Na nedjeljnim izborima oko 3,7 milijuna birača izabrat će općinske načelnike, gradonačelnike i župane te lokalna i regionalna predstavnička tijela za iduće četiri godine.

Zagrepčani će uz gradonačelnika i vijećnike gradske Skupštine birati i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora. Lokalne izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov će rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP će u nedjelju u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11 i 16 sati. Nedjeljni lokalni izbori šesti su od stjecanja hrvatske neovisnosti.

18. travanj 2024 10:33