Hrvatska
StoryEditor

Zagreb ima prvu zračnu luku u Europi sa hidroavionskom vezom

06. Listopad 2014.
Piše:
Miro Soldić

Danas je u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb (MZLZ) po prvi puta sletio hidroavion kompanije European Coastal Airlines (ECA) na novouspostavljenoj liniji Split – Rab – Zagreb. Bruno Mazurkiewicz, predsjednik Uprave MZLZ poželio je dobrodošlicu ECA, istaknuvši kako se radi o vrlo inovativnoj tvrtci.

Klaus Dieter Martin, izvršni direktor tvrte ECA, izjavio je kako je uspostavljanje ove linije dio dugog putovanja njegove tvrtke u Hrvatskoj, koje traje već 14 godina.

Cilj nam je povezati veće gradove s otocima, ubrzo planiramo realizirati letove s MZLZ na Cres, Mali Lošinj i Krk. Za par godina, nakon nabavke novih zrakoplova, namjeravamo linije proširiti dalje na jug, do Visa i Hvara – poručio je Dieter Martin, dodavši kako su do sada u Hrvatsku uložili oko 15 milijuna eura, a planiraju još 20. Kazao je kako će nastaviti povezati hrvatske destinacije, ali i letjeti u inozemstvo.

- Prije drugog svjetskog rata hrvatski otoci su bili bolje povezani s kopnom hidroavionima nego što je to slučaj danas, to treba mijenjati. Zato do 2017. planiramo uvesti nove četiri linije – kazao je Dieter Martin.

MZLZ je tako postala prva zračna luka u Europi sa hidroavionskom vezom, a zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić istaknuo je kako se nada da će hidroavioni supstituirati druge načine prijevoza do naših udaljenih otoka.

01. svibanj 2024 14:32