Hrvatska
StoryEditor

FOTO: Žekić: Povijesni trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije

18. Travanj 2012.

Otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Hrvatskoj je povijesni trenutak u odnosima između Hrvatske i Srbije. Na ovaj način otvaramo novu stranicu u ekonomskim i ukupnim bilateralnim odnosima između ovih dviju zemalja, rekao je Drenislav Žekić, prvi direktor Predstavništva PKS u Hrvatskoj.

Odluka Privredne komore Srbije da otvori predstavništvo u Zagrebu ima, dodao je, veliki značaj za snažniji prodor tvrtki iz Srbije na hrvatsko tržište te jačanje ukupne gospodarske suradnje dviju zemalja.- Očekujem da će čarobna granica od milijardu dolara koliko sada iznosi vrijednost robne razmjene između Hrvatske i Srbije vrlo brzo biti premašena. Ovaj ured će biti servis srpskim poduzetnicima u Hrvatskoj, a naša vrata će uvijek biti otvorena i za hrvatske gospodarstvenike koji žele ostvariti poslovnu suradnju sa Srbijom - rekao je Žekić.

Otvorenju su prisustvovali ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević te brojni ugledni gospodarstvenici i predstavnici domaćih i regionalnih medija.- Ekonomska suradnja Hrvatske i Srbije je sve uspješnija, no ima prostora za značajniji razvoj. Realne izvozne mogućnosti srpskih tvrtki na tržištu Hrvatske postoje povezivanjem putem klastera, realizacijom zajedničkih projekata u području agrokompleksa, energetike, kemijske industrije, strojarstva, prometne infrastrukture, turizma, IT sektora i metalskog sektora, zajedničkim nastupom na trećim tržištima, primjerice tržišta Libije, Alžira, Kuvajta, kao i tržište Ruske Federacije - izjavio je predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.Predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji je prije deset godina otvorio ured HGK u Beogradu i tamo poveo 200 hrvatskih gospodarstvenika, pozdravio je otvaranje predstavništva PKS.

- Hrvatska i srpska privreda su konkurentske, ali i kompatibilne. Očekujem da će se proces integriranja intenzivirati. Ekonomski smo za to zreli, pitanje je samo jesmo li i politički. Želim da nestanu predrasude o nepoželjnosti srpskog kapitala u Hrvatskoj. Neka srpski kapital dolazi u Hrvatsku, hrvatski u Srbiju i neka dođe do zajedničkih nastupa na trećim tržištima - rekao je Vidošević, dodajući da je najvrednije što obje zemlje imaju prostor te da Hrvatska može biti most i ulaz svijeta u Europu i obrnuto. Predstavništvo će savjetovati i podržavati srpske tvrtke prilikom ulaska na tržište Hrvatske i ima cilj doprinijeti razvoju suradnje u gotovo svim gospodarskim granama. Pri tome će aktivno surađivati s Hrvatskom gospodarskom komorom i sa svim drugim relevantnim institucijama iz područja gospodarstva.

Ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske je u stalnom porastu. Prema analizi Privredne komore Srbije, ukupna robna razmjena Srbije i Hrvatske u 2011. godini iznosila je 933,6 milijuna američkih dolara, no i dalje postoji značajan prostor za rast. Deficit u robnoj razmjeni na strani Srbije u 2011. godini iznosio je 752 tisuća američkih dolara. U Srbiji trenutno posluje više od 200 hrvatskih kompanija, a u Hrvatskoj oko deset srpskih kompanija. Od malobrojnih srpskih ulaganja u Hrvatsku u PKS-u ističu investicije u konditorskoj industriji i bankarstvu. Sredinom 2008. godine koncern ’Swisslion Takovo’, jedan od najvećih konditora u regiji, kupio je tvornicu ’Euro Food Markt’ iz Siska u vrijednosti od 20 milijuna eura. Također, značajna investicija je Tesla štedna banka sa osnivačkim kapitalom od oko 3 milijuna eura koje su uložili Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, ujedno vlasnici banke.

19. svibanj 2024 02:06