Hrvatska
StoryEditor

Znate li koliko biste ubuduće mogli plaćati porez na nekretnine?

10. Studeni 2016.

Visina poreza na nekretnine kojeg će građani od 1. siječnja 2018. godine plaćati umjesto komunalne naknade ovisit će, uz kvadraturu, zonu i namjenu, o još dva kriterija – starosti i stanju nekretnine. Stanje nekretnine imat će tri različita koeficijenta, za nekretninu koja je oštećena ili je u stanju izvedbe (roh bau), pa nije u funkciji, nekretninu koja je u funkciji ili nekretninu koja ima dodatni sadržaj, poput bazena, saune, igrališta. Ona s dodatnim sadržajem značit će i veći porez na nekretnine. Slično je i s koeficijentom koji će se formirati na osnovu dobi nekretnina pa će one biti podijeljene u pet različitih razdoblja, do 1940. godine, od 1941. do 1970. godine, 1971. do 1987. godine, od 1988. do 2005. godine, te nekretnine izgrađene nakon 2006. godine, prenosi Opereta nekretnine.

Predlaže se to Zakonom o lokalnim porezima, u kojem je država odredila da koeficijent za najstariju skupinu bude 0,8, a za nekretnine izgrađene nakon 2006. godine 1,2. Kako će vrijednost pojedinih bodova i koeficijenata određivati lokalne vlasti, nemoguće je već sada sa sigurnošću izračunati kakvi će biti iznosi poreza na nekretnine u odnosu na komunalnu naknadu, javljaju iz Operata nekretnina,  posrednika u prometu nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

No, u prijedlogu zakona objavljenom na mrežnim stranicama Porezna je uprava napravila procjenu za stan u Opatiji od sto kvadrata, ne navodeći koji je koeficijent za zone uzimala u obzir. Tako bi se primjerice za stan od sto kvadrata, a izgrađen je do 1940. godine, umjesto komunalne naknade od 1.044 kune godišnje, plaćao porez  od 853,20 kuna. No, ako taj stan ima dodatni sadržaj, porez bi bio nešto veći od tisuću kuna. Za isti stan izgrađen do 1985. godine, bez dodatnog sadržaja, porez je niži od komunalne naknada, ali se za tu godinu izjednačava, dok je za sve kasnije izgrađene nekretnine veći. Tako bi se za stan izgrađen 2004. godine plaćao porez sto kuna veći od komunalne naknade, a za onaj koji je izgrađen 2008. godine značio bi i 200 kuna veću poreznu obvezu. No, ukoliko taj stan ima dodatni sadržaj plaćao bi se 460 kuna veći porez nego što je dosad bila komunalna naknada. Način je to na koji se država planira približiti plaćanju poreza na nekretnine prema vrijednosti, javljaju Opereta nekretnine.

31. siječanj 2023 20:45