Svijet
StoryEditor

Alstom pronašao novac za ulaganje u ruskog proizvođača opreme za željeznice

02. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Francuski inženjerski div Alstom, više od desetljeća prisutan i u Hrvatskoj, izvijestio je da je uspješno namaknuo 350 milijuna eura za potrebe financiranja ulaganja u vodećeg ruskog proizvođača opreme za željeznice i budućih akvizicija.

Nakon što je početna ponuda 300 milijuna eura u dionicama, namijenjena ograničenom krugu ulagača, privukla neočekivano veliki interes, Alstom je odlučio vrijednost ponude uvećati na 350 milijuna eura (451,68 milijuna dolara), stoji u priopćenju kompanije od ponedjeljka.

Glavninu prikupljenog iznosa Alstom namjerava uložiti u financiranje ostatka iznosa do ukupno 350 milijuna dolara povezanih s kupnjom 25 posto udjela u Transmashholdingu, najvećem ruskom proizvođaču lokomotiva i opreme za željeznicu.Prvu tranšu u iznosu 75 milijuna dolara za navedeni udio Alstom je platio u svibnju 2011. Preostali iznos, koji treba uplatiti u ovome mjesecu, temelji se na rezultatima poslovanja ruske tvrtke u razdoblju od 2008. do 2011. koji su pokazali snažan rast poslovanja, uz prihode u visini 3,6 milijardi dolara u 2011.Ostatak sredstava namaknut povećanjem kapitala omogućit će Alstomu financiranje manjih poslovnih ugovora u sektorima obnovljivih izvora energije i prijenosa električne energije, navodi se u priopćenju kompanije.

Taj div na području proizvodnje superbrzih vlakova, vjetroturbina i turbina za elektrane najavio je da će potvrditi prijašnje prognoze rasta prihoda i operativne marže prilikom predstavljanja polugodišnjih poslovnih rezultata 7. studenoga. U Alstomu ciljaju u iduće tri godine rast godišnjih prihoda veći od pet posto, te postupno poboljšanje operativne marže koja bi do ožujka 2015. godine trebala dosegnuti oko osam posto.

19. svibanj 2024 03:28