Svijet
StoryEditor

Američki senator dobio pismo s ricinom

17. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Američki republikanski senator Roger Wicker iz Mississippija primio je pismo s otrovom ricinom. Pismo je stiglo na njegovu senatsku adresu, ali je ricin otkriven u rutinskoj sigurnosnoj kontroli prije nego što je dospio u njegove ruke.

Pismo je upućeno iz Memphisa. Ricin je visoko toksičan biološki otrov, a za ljude je opasan u slučaju udisanja ili ubrizgavanja. Roger Wicker nije među istaknutijim senatorima i nije posebno uključen u rasprave o kontroli naoružanja i imigraciji, dva najveća politička pitanja u SAD-u u ovom trenutku.

Također u Atlanti u američkoj saveznoj državi Georgiji ozlijeđen je muškarac u eksploziji paketa. Istraga je u tijeku, a prema prvim informacijama, u jednoj zalagaonici eksplodirao je paket zasad nepoznatog sadržaja.

Motiv terorističkog napada u Bostonu još uvijek je nepoznat. Identificirane su sve tri žrtve napada, uz osmogodišnjeg dječaka, poginula je 29-godišnja djevojka te student obližnjeg sveučilišta. Među više od 150 ozlijeđenih osoba njih 17 je u kritičnom stanju, a 27 u teškom.

Policija je, u međuvremenu, priopćila da je pronašla komadiće crnog najlona koji su možda dio torbe ili ruksaka u kojem je bila skrivena jedna ili više bombi. Dijelovi kugličnih ležajeva i čavala korišteni su za punjenje bombi.

Mnogima su trebali operativni zahvati i amputacije. CNN javlja da je među ozlijeđenima osmero djece. Riječ je o najtežem bombaškom napadu na američkom teritoriju otkako su nakon napada 11. rujna 2001. pojačane mjere sigurnosti.

CBS javlja kako FBI ispituje državljanina Saudijske Arabije koji je i sam ranjen. Policija je objavila kako je ‘rano da se ta osoba nazove osumnjičenikom‘. Potvrđeno je da je na području Bostona pronađeno još pet eksplozivnih naprava koje nisu aktivirane. Stupanj ugroze javne sigurnosti podignut je u Washingtonu, New Yorku i većim gradovima na Istočnoj obali.

Pakistanski talibani su negirali povezanost s napadom u Bostonu.- Vjerujemo u napade na SAD i njihove saveznike, no ovaj nismo počinili - izjavio je za AFP član grupe Tehrik e taliban Pakistan (TTP) Ehsanulah Ehsan. Ta je teroristička organizacija preuzela odgovornost za napad automobilom na Time Squareu 2010., no kaže da u bostonski nije bila umiješana. - S ovim eksplozijama nismo povezani, ali ćemo nastaviti s napadima gdje god je to moguće - kazao je Ehsan.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je bombaške napade u Bostonu nazvao terorističkim činom, no dodao je da još nije poznato jesu li dvije eksplozije djelo strane ili domaće skupine ili pojedinca. Obama je u sobi za konferencije Bijele kuće pozvao Amerikance da budu budni i paze na sumnjive aktivnosti te da se još mnogo toga treba istražiti oko najgoreg napada na tlu SAD-a od 11. rujna 2001. godine.

07. svibanj 2024 08:51