Svijet
StoryEditor

Banco Popular treba 2,5 milijardi eura svježeg kapitala

01. Listopad 2012.

Peta po veličini španjolska banka Banco Popular prikupit će do 2,5 milijardi eura kako bi ispunila kapitalne zahtjeve utvrđene velikom revizijom španjolskog financijskog sektora, priopćeno je u ponedjeljak.

- Upravni odbor Banco Popular na jučerašnjem je sastanku potvrdio svoju opredijeljenost za neovisnost banke i dogovorio povećanje kapitala za do 2,5 milijardi eura, navodi se u priopćenju banke.

Madridska burza suspendirala je nakon te objave trgovanje dionicama Banco Populare. Vlada je u petak predstavila rezultate neovisne revizije bankarskog sektora koji se bori s velikim iznosima nenaplativih kredita povezanih s urušavanjem tržišta nekretnina 2008. godine.

Od 14 velikih banaka obuhvaćenih revizijom za sedam je utvrđeno da im je potreban svježi kapital kako bi se zaštitile od mogućeg pogoršanja prilika u gospodarstvu. Među njima je i banka Banco Popular za koju su revizori kazali da treba ukupno 3,2 milijarde eura.

Revizija američke konzultantske tvrtke Oliver Wyman pokazala je da španjolske banke trebaju ukupno povećati kapital za dodatnih 59,3 milijarde eura ili 53,7 milijarde eura nakon prilagodbe za efekte spajanja i fiskalnih postupaka.

Vlada je procijenila da bi od kriznog fonda trebala tražiti niži iznos, oko 40 milijardi eura, budući da neke banke mogu same povećati kapital. Smatra se da bi rezultat revizije mogao utrti put zahtjevu španjolske vlade za punim paketom pomoći iz kriznih fondova eurozone.

20. travanj 2024 08:45