Svijet
StoryEditor

Bivši šef Feda: Više direktora s Wall Streeta trebalo je završiti u zatvoru zbog krize

05. Listopad 2015.

Bivši predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke smatra da je više direktora s Wall Streeta trebalo završiti u zatvoru zbog njihovih postupaka koji su doveli do financijske krize 2008. godine.

U intervjuu dnevniku USA Today Bernanke je u nedjelju kazao da su se američko ministarstvo pravosuđa i druge agencije zadužene za kriminalna djela više fokusirali na istrage i optužbe protiv financijskih kompanija.

- Ali ja bih se više usmjerio na istrage postupaka pojedinaca, s obzirom da je sve što je krenulo krivo ili bilo nelegalno počinjeno od strane pojedinaca, a ne neke apstraktne tvrtke, kazao je Bernanke.

Bernanke, koji je bio predsjednik Feda za vrijeme financijske krize 2008. godine, a koju smatra najgorom od Velike depresije 1930.-ih godina, kaže da nije bilo na njemu da odlučuje treba li sudski goniti pojedine direktore.

- Fed nije zadužen za to. Za to su zaduženi ministarstvo pravosuđa i drugi odgovorni, a mnogo napora usmjereno je na optuživanje financijskih tvrtki. Financijska tvrtka je, dakako, zakonska fikcija, nije osoba. Ne možete tvrtku poslati u zatvor, kazao je Bernanke.

Bernanke, koji je nakon osam godina na mjestu predsjednika Feda lani otišao u mirovinu, kaže da je financijska kriza 2008. bila izuzetno opasna i da i dalje smatra da je Fed dobro učinio što je tada spašavao banke od propasti.

- Mislim da je bilo vrlo izgledno da kliznemo u depresiju sličnu onoj iz 1930-ih godina, kazao je Bernanke, koji ovoga tjedna izdaje memoare.

20. lipanj 2024 07:11