Svijet
StoryEditor

BoE osnažio upozorenje: Brexit predstavlja globalni rizik

17. Lipanj 2016.

Središnja banka Engleske (BoE) u četvrtak je objavila zapisnik s posljednjeg vijećanja u kojem je vidljiva značajna eskalacija u pripremama i upozorenjima povezanima s potencijalnim izlaskom Velike Britanije iz EU na referendumu 23. lipnja. Uz ponavljanje prijašnjih gledišta o neposrednom riziku za britansko financijsko tržište, u ovom navratu je rečeno da Brexit predstavlja opasnost za tržišta i ekonomije diljem svijeta.

- Kako je Vijeće predstavilo prošlog mjeseca, najznačajniji rizik u prognozi predstavlja referendum. Glas za izlazak bi mogao materijalno izmijeniti izglede za dobit i inflaciju, stoga i primjerene odrednice za monetarnu politiku. Kućanstva bi mogla odgoditi potrošnju, a tvrtke investicije smanjujući potražnju za radnom snagom i uzrokujući rast nezaposlenosti. Kroz financijska tržišta i kanale povjerenja, postoji također i rizik nepovoljnog prelijevanja u globalnu ekonomiju - piše u zapisniku (.pdf) Vijeća za monetarnu politiku koje, u slučaju Brexita, predviđa daljnji, izgledno oštar pad vrijednosti funte.

IFO: Brexit je ‘užasan gubitak‘ za Njemačku

Istovremeno, svoja je predviđanja o posljedicama Brexita objavio njemački ekonomski institut IFO, odgovoran za krojenje odrednica gospodarskog programa HDZ-a. Iz instituta procjenjuju da će Brexit u najgorem scenariju umanjiti dugoročni potencijal rasta njemačke ekonomije za 3 posto, prenosi Reuters. - U ovom trenutku najveći je rizik Brexit - rekao je šef IFO-a, Clemens Fuest i dodao da u slučaju izlaska Velike Britanije očekuje veće troškove u međunarodnoj trgovini, rizik od pada konkurentnosti i manje transnacionalnih investicija. - Njemačka ima vrlo malo za dobiti i užasno puno za izgubiti - kaže Fuest.

Globalna tržišta dionica ususret referendumu bilježe gubitke u milijardama dolara, prinos na državne obveznice je dosegao rekordno niske, čak negativne razine.

Ubojstvo zastupnice 

U Velikoj Britaniji danas su zaustavljene kampanje za ‘ostanak‘ i ‘izlazak‘ uslijed šoka kojeg je izazvalo ubojstvo britanske zastupnice Jo Cox, gorljive zagovornice ostanka Velike Britanije u EU. Funta je danas porasla za 0.5 posto na 1.4277 dolara dok analitičari procjenjuju da bi njena smrt mogla preokrenuti nacionalni sentiment.

U četvrtak ‘‘smo imali nevjerojatno rastapanje sentimenta o riziku, sve je izgledalo poravnano za Brexit i tada se dogodio ovaj strašan incident u Engleskoj i čini se da je on korijen sveopćeg preokreta", komentirao je za Reuters John Hardy, rukovoditelj strategije za FX u Saxo banci.

26. travanj 2024 01:05