Ukratko
StoryEditor

Očekivanja njemačkih poslovnih čelnika poboljšana u ožujku

27. Ožujak 2023.
foto Shutterstock

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u ožujku, odražavajući optimistične prognoze i bolje ocjene aktualnog poslovanja kompanija, unatoč previranjima u bankovnom sektoru, pokazalo je istraživanje instituta ifo, objavljeno u ponedjeljak.

Indeks poslovne klime porastao je u ožujku za 2,2 boda u odnosu na veljaču, na 93,3 boda, izvijestio je njemački institut.

Poboljšanje poslovnog raspoloženja, peti mjesec zaredom, odražava val optimizma u prognozama za iduće mjesece, koji se očitovao u skoku indeksa za 2,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, na na 91,2 boda, najvišu razinu u najmanje godinu dana, navodi ifo.

Očekivanja menadžera u 9.000 kompanija koje je Ifo anketirao nisu pogoršana unatoč previranjima u bankovnom sektoru, vjerojatno zato što se do sada na udaru nije našla niti jedna njemačka banka, rekao je za Reuters voditelj ifovog odjela istraživanja Klaus Wohlrabe.

- Unatoč turbulencijama na financijskim tržištima, njemačko gospodarstvo počinje proljeće u dobrom raspoloženju - rekao je Wohlrabe.

Menadžeri bolje ocjenjuju i aktualno poslovanje, što se očitovalo u rastu indeksa za 1,5 bodova u odnosu na veljaču, na 95,4 boda.

Njemačka vlada rekla je da bi se stanje u gospodarstvu trebalo poboljšati od proljeća, procijenivši da će aktivnost u ovoj godini porasti za 0,2 posto.

Analitičari pak upozoravaju na oprez.

- Sve u svemu, poslovna klima počiva za sada samo na nadi - rekao je ekonomist Alexander Krueger iz banke Hauck Aufhaeuser Lampe.

- Trenutno ništa ne signalizira istinski oporavak u 2023. - dodao je.

25. travanj 2024 02:54