Svijet
StoryEditor

Britanci razmišljaju o uvođenju spolne segregacije

26. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Zbog čak 25 posto više prijavljenih seksualnih napada u javnom prijevozu ove godine u odnosu na prošlu, britanske vlasti razmatraju mogućnost uvođenja željezničkih vagona samo za žene.

Naime, Britanska prijevozna policija (BTP), zadužena za sigurnost u britanskim vlakovima, objavila je izvješće iz kojeg se vidi da je broj prijavljenih seksualnih napada u javnom prijevozu u razdoblju 2014./2015. iznosio 1399, čak 25 posto više od dotad rekordnih 1117 godinu prije. Jedna od opcija su vagoni namijenjeni samo ženama, no raste zabrinutost da bi spolna segregacija pojačala seksističko ponašanje i ne bi uspjela riješiti problem.

Kako mediji javljaju, do takvog porasta je došlo nakon kampanje kojom se ljude ohrabruje da prijave seksualne napade pošto je ispitivanje javnog mnijenja 2013. pokazalo da u prosjeku deset posto Londončana biva izloženo neželjenom seksualnom ponašanju, ali ih više od 90 posto to nikad ne prijavi.

Najdalje u takvoj nakani otišao je kanidat za predsjednika oporbene ljevičarske Laburističke stranke Jeremy Corbin. Poručio je kako bi takvu ideju proučio u slučaju izborne pobjede te nakon što se žene o istoj izjasne.

- Neprihvatljivo je da mnoge žene i djevojke prilagođavaju svakodnevni život na način da izbjegnu uznemiravanje na ulici, u javnom prijevozu i na drugim javnim mjestima.

Naravno, nije se dugo čekala reakcija njegovih kolegica političarki. Tako (mu) je na svom twitter profilu laburistkinja Yvette Cooper napisala - zašto bismo se morale izolirati da bismo bile sigurne? Zaustavite nasilje nad ženama. Zaključila je kako bi vagoni samo za žene "vratili vrijeme unatrag, a ne riješili problem.

Već ranije su vagone samo z žene uveli Tokio, Mexico City, Jakarta... Britanska ministrica prometa Claire Perry prošle je godine najavila da će razmoztiti uvođenje takve mjere u londonskoj podzemnoj željeznici, a njezina ideja zasad nije ni usvojena ni odbačena.

29. travanj 2024 12:03