Svijet
StoryEditor

EK zahtijeva da Apple vrati Irskoj 13 milijardi dolara poreznih povlastica

30. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Europska komisija je zaključila u utorak da je Irska dala nepripadajuće porezne povlastice američkoj tvrtki Apple u visini 13 milijardi eura, koje ta tvrtka treba vratiti u irski proračun što je apsolutni rekord u pogledu kazni za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju.

Komisija je utvrdila da je Irska odobrila porezne povlastice Appleu i da to, prema pravilima EU-a, predstavlja nelegalne državne potpore jer je toj američkoj tvrtki omogućeno da plati znatno manje poreza nego drugim poduzećima.

Zemlje članice ne mogu davati porezne povlastice odabranim poduzećima – to je protuzakonito prema pravilima EU-a. Istraga Komisije je zaključila da je Irska odobrila porezne povlastice Appleu, koje su omogućile da ta tvrtka plati znatno manje poreze u odnosu na druge tvrtke tijekom više godina. Taj selektivni pristup omogućio je Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003. što je 2014. palo 0,005 posto”, izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Marghrete Vestager.

Nakon temeljite istrage pokrenute u lipnju 2014. Komisija je zaključila da su dva porezna rješenja koje je Irska odobrila Appleu na umjetan način snizila porezne obveze te tvrtke od 1991.

- Irska sada mora tražiti povrat neplaćenog poreza od Applea za razdoblje od 2003. do 2014. u visini od 13 milijardi eura, uvećano za kamate, navodi Komisija.

Irska je odmah najavila da će se žaliti na tu odluku Komisije.

Iznos od 13 milijardi eura apsolutni je rekord u pogledu kazni a dosad je, po Komisiji, najveći iznos koji je neka tvrtka morala platiti za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju bio 1,29 milijardi eura.

23. lipanj 2022 13:52