Svijet
StoryEditor

Europska komisija upozorava bankovne regulatore na moguću diskriminaciju

04. Veljača 2013.

Regulatori zemalja Europske unije imaju rok do kraja mjeseca da dokažu da ne narušavaju ravnopravnu tržišnu utakmicu različitim odnosom prema matičnim i bankama iz drugih zemalja Unije, priopćila je u ponedjeljak Europska komisija.

Komisija ih je prošlog petka pismom podsjetila da slobodno kretanje kapitala spada među temeljna načela jedinstvenog tržišta.

U ponedjeljak su iz Bruxellesa priopćili da su u nekoliko navrata regulatori pojedinih zemalja nastupili neovisno i jednostrano uveli "navodno pretjerane zaštitne mjere" lokalnim podružnicama europskih banka iz drugih članica EU-a.

-Poduzimanjem takvih poteza supervizori članica EU-a nisu poštovali obavezne procedure, koje ih, primjerice obvezuju da se prije toga savjetuju s regulatorima iz drugih zemalja EU-a, također nadležnima za tu bankovnu grupu- navodi se u priopćenju.

Regulatori moraju do kraja veljače obavijestiti Komisiju o "trenutnim nadzornim praksama" kako bi "prema potrebi mogla donijeti odluku o eventualnim daljnjim koracima".

Komisija može prijaviti zemlje članice EU-a Europskom sudu pravde ako na temelju valjanih dokaza posumnja da krši europske propise, što za posljedicu može imati sankcije poput novčanih kazni.

Europska agencija za banke (EBA) pokušat će posredovati među regulatorima prije nego što se eventualno razmotri pokretanje pravnog postupka, kazali su dužnosnici EU-a.

Prošlog je mjeseca Komisija objavila da istražuje ograničava li njemački regulator za banke BaFin slobodno kretanje kapitala ograničenjem transfera novca unutar pojedine banke.

Na takvu se praksu njemačkog regulatora Europskoj agenciji za banke navodno požalila talijanska središnja banka. Talijanski bankovni div UniCredit ima u Njemačkoj veliku podružnicu HVB.

Europska središnja banka postat će iduće godine glavni regulator za velike zajmodavce eurozone, što će pomoći u izglađivanju sukoba među regulatorima unutar eurozone, napominju europski dužnosnici.

14. svibanj 2024 23:36