Svijet
StoryEditor

Europski ministri financija pokušavaju izbjeći novu krizu

15. Svibanj 2012.
Piše:
liderhrt

Europski ministri financija pokušat će se u Bruxellesu dogovoriti o visini kapitala banaka na području EU kako bi se izbjegla eventualna nova financijska kriza. Izolirana po tome pitanju u Europi, Velika Britanija imat će malo izbora.

Može samo popustiti u vezi svojih zahtjeva za promjenom prijedloga novih bankarskih propisa EU-a. Britanija traži slobodu pri nametanju viših bankarskih normi jer strahuje od gubitka kontrole nad svojim financijskim sektorom. Ostale zemlje, poput Francuske, traže jedinstvenu normu za područje cijele Europe. Britanija je sada izolirana, a njezino oklijevanje da pristane na kompromis samo jača odlučnost ostalih da prihvate taj sporazum, izjavio je jedan EU diplomat.

Unatoč tome što nije uspjela ostvariti sve ustupke koje je željela, postoje znakovi da je Britanija spremna popustiti, kaže drugi EU diplomat. Britanija želi da banke imaju veći kapital kako bi se izbjeglo bilo koje buduće eventualno spašavanje banaka na račun poreznih obveznika. Ujedno, brine je što će drugi određivati pravila najvećem europskom financijskom središtu.

Pojedine zemlje međutim žele izbjeći dodatno financijsko opterećivanje banaka, već oslabljenih dužničkom krizom u eurozoni. Europska komisija, pak, pribojava se da bi, ako se bankama u nekim zemljama propiše znatno veća vrijednost kapitala, uslijedilo smanjenje kreditiranja u susjednim zemljama. Također, banke u zemljama sa strožim pravilima mogle bi se u javnosti percipirati kao sigurnije, te bi privukle depozite štediša iz drugih članica. Pravila poznata kao Basel III traže od banaka da održavaju kapital na razini dovoljnoj za pokrivanje rizika poput loših hipotekarnih zajmova, koji su uzdrmali bankarski sustav Irske i Španjolske. Kao promatrač na sastanku sudjelovat će i ministar financija Slavko Linić. Tijekom ručka ministri financija Europske unije razgovarat će sa svojim kolegama iz kandidatskih zemalja o njihovim pretpristupnim ekonomskim programima.

30. travanj 2024 03:38