Svijet
StoryEditor

Grčka je MMF-u uspjela otplatiti dio duga

09. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Grčka je upravo Međunarodnom monetarnom fondu uplatila 460 milijuna eura, tvrdi MarketWatch.

Na taj je način rata kredita otplaćena na vrijeme, što predstavlja olakšanje i za Grčku i za europske kreditore, budući da je proteklog tjedna ministar financija Varoufakis sugerirao kako do plaćanja možda neće doći.

Grčka trenutno pregovara oko produljenja paketa financijske pomoći u iznosu od 7,2 milijarde eura, koji bi zemlji mogao donijeti kratkoročno olakšanje. Grčka je uspjela platiti ovu ratu, ali nema sumnje u to da grčki fondovi presušuju, a dodatni problem je činjenica da se približava još jedna rata otplate duga MMF-u, zakazana 12. svibnja, koja iznosi 767 milijuna eura. Nakon toga, 5. lipnja, slijedi rata u iznosu od 307 milijuna eura, a 12. lipnja dodatnih 345 milijuna eura. Dug je grčki popis datuma isplate dugova.

Većina se slaže kako bi taj datum mogao biti prijeloman, odnosno kako si Grčka neće moći priuštiti plaćanje sljedeće rate kredita bez vanjske pomoći. Sastanak europskih ministara financija održat će se 24. travnja i pitanje Grčke bi do tad trebalo biti hitno riješeno. Daljnje odgađanje jednostavno više nije opcija.

Otplata se poklopila s Ciprasovim posjetom Moskvi, ali obje strane tvrde kako posjet nije imao veze s potraživanjem financijske pomoći. Cipras je izjavio kako je Grčka suverena zemlja koja vodi nijansiranu vanjsku politiku u skladu sa svojom geopolitičkom ulogom.

Cipras ima problema i na domaćem terenu. Naime, za danas je zakazan prosvjed sindikata uslužnih djelatnosti Adedy, koji se protive otplati duga MMF-u i zahtijevaju beskompromisno brisanje duga.

30. travanj 2024 20:00