Svijet
StoryEditor

Hakeri napali Yahoo i ukrali podatke 500 milijuna korisnika

23. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Američka internet kompanija Yahoo! je objavila u četvrtak da je 500 milijuna računa njezinih korisnika krajem 2014. hakirala vjerojatno organizacija povezana s nekom državom. Hakeri su ukrali osobne podatke, poput datuma rođenja, imena, elektroničke adrese, brojeva telefona i lozinke, navodi se u priopćenju. Bankovni podaci korisnika nisu zahvaćeni, tvrdi kompanija navodeći da usko surađuje s američkim vlastima nadležnim za cyber kriminal.

- Istragom nije pronađen niti jedan element koji pokazuje da je ta organaicija trenutačno nazočna u informatičkom sustavu Yahoo!-a, prenose mediji. Tvrtka dodaje da je kontaktirala ugrožene korisnike.

Yahoo ne navodi imena organizacije koju sumnjiči, a korisnicima koji nisu mijenjali zaporke od 2014. preporučuje da to učine što prije. Korisnici su pozvani da analiziraju svoje račune i utvrde eventualne sumnjive aktivnnosti.

Internetska kompanija također preporučuje korisnicima da ne otvaraju niti učitavaju privitke koji dolaze sa sumnjivih elektroničkih adresa i poziva na oprez pri bilo kakvom traženju osobnih podataka. Yahoo! takođe podsjeća da su u zadnje vrijeme učestali upadi u informatičke sustave tehnoloških skupina koje izvode organizacije uz podršku država.

28. travanj 2024 11:01