Svijet
StoryEditor

Iznenađujući pad zaliha sirove nafte potaknuo nove ulagače na kupnju ‘crnog zlata‘

11. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Snažan rast u sektoru prirodnog plina i nafte osigurali su energetici prvo mjesto na tjednom Bloombergovom Commodity indeksu dok su cijene industrijskih metala pale zbog zabrinutosti da potražnja iz Kine neće biti dovoljna za povećanu proizvodnju.

Istraživanje u rudarskoj industriji i među ulagačima na stručnoj konferenciji u Čileu pokazalo je naime prognoze da će cijena bakra biti manja za 14 posto za godinu dana, poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci. Šećer i kava su također prošli tjedan završili s lošijim cijenama ponajviše zbog fluktuacija brazilskog reala. Sirovi šećer posebno je pod udarom, s cijenom koja je već niža za 14 posto od kraja ožujka, zbog špekulacija da će brazilska državna naftna kompanije Petrobras rezati cijene benzina. Taj potez će smanjiti potražnju za etanolom i time povećati raspoložive količine šećera na globalnom tržištu.

- Tržište sirovom naftom značajno se oporavilo nakon dvotjednih gubitaka zbog iznenađujućeg pada zaliha u SAD-u. Time je značajno smanjenja zabrinutost oko sastanka Opec saveza i ne-članica tog udruženja u Dohi i hoće li se proizvođači u nadolazećem vikendu dogovoriti o zamrzavanju količina koje upumpavaju na tržište – kaže Hansen i naglašava svojevrsni kolaps u kontangu za naftu tipa Brent koji privlači i nove ulagače jer se smanjuje rizik držanja dugih pozicija. Ulagači ipak trebaju biti oprezni jer postoji rizik povećane proizvodnje jer je onemogućeno poigravanje naftnih tvrtki i trading kuća sa zalihama.

Milijuna barela nafte trenutno su u spremištima na kopnu ili na moru, a kontango koji predstavlja razliku između trenutne i buduće cijene, zapravo je refleksija prekomjerne količine nafte na tržištu. Ta je razlika donijela velike prinose ulagačima koji su mogli kupiti sirovu naftu po spot cijenama, pospremiti je i zatim čekati i prodati je za viši iznos. Takve financijske transakcije mogu trajati sve dok je kontango u dovoljnom zamahu da pokrije troškove spremišta i osiguranja, a to sada više nije slučaj.

- Osim urušavajućeg kontanga, u svom tjednom izvješću Energy Information Administration u SAD-u objavila je informacije koje idu na ruku nafti: umjesto očekivanog rasta, zalihe su pale, a razlozi su veliki pad uvoza, povećana potražnja u rafinerijama i pad proizvodnje deseti put u 11 tjedana – navodi glavni stručnjak za robna tržišta u danskoj investicijskoj banci. To je jedini  izvještaj o stanju zaliha koji pokazuje globalnu sliku ponude i potražnje, a snažne reakcije tržišta tijekom posljednja tri tjedna nakon objave izvještaja, s dvije negativne i zatim pozitivnom reakcijom, potvrđuju njegovu važnost za sektor u kojem je poprilično teško doći do aktualnih i točnih podataka.

Kada je riječ o zlatu, ulagači su i dalje u razmišljanju mogu li im pozitivni trendovi donijeti profit ili je riječ samo o privremenom stanju, slično kao kada je prošla godina dobro započela, a onda se od travnja 2015. cijena žutog zlata uporno smanjivala zbog rasprodaje.

- Glavni razlog zašto mnogi ulagači vjeruju da bi ova godina mogla biti drugačijom je, između ostalog, najnoviji izvještaj World Gold Councila. U situaciji kada bilijuni državnog duga ostvaruju negativne prinose zbog poteza središnjih banaka u Europi i Japanu s negativnim kamatnim stopama, WGC navodi da je povijest pokazala da u uvjetima niskih kamatnjaka zlato ostvaruje dvostruki povrat od svog dugoročnog prosjeka – zaključuje Hansen citirajući WGC.

26. travanj 2024 03:13