Svijet
StoryEditor

Još pet bombi pronađeno u Bostonu

16. Travanj 2013.

U dvjema eksplozijama blizu cilja maratonske utrke u Bostonu poginule su tri osobe. Jedna od njih je osmogodišnji dječak. Njegova sestra ostala je bez noge, a majka mu je teško ozlijeđena. Među 144 ozlijeđene osobe njih 17 je u kritičnom stanju, a 27 u teškom.

Mnogima su trebali operativni zahvati i amputacije. CNN javlja da je među ozlijeđenima osmero djece. Riječ je o najtežem bombaškom napadu na američkom teritoriju otkako su nakon napada 11. rujna 2001. pojačane mjere sigurnosti.

Stotine agenata obavještajnih agencija noć su provele na terenu. Istražiteljima će pomoći mnoštvo videokamera koje su zabilježile događaje prije eksplozija i nakon njih. Kao jedan od predmeta istrage spominje se tamnoputi mladić u crnoj majici sa stranim naglaskom.

CBS javlja kako FBI ispituje državljanina Saudijske Arabije koji je i sam ranjen. Policija je objavila kako je ‘rano da se ta osoba nazove osumnjičenikom‘. Potvrđeno je da je na području Bostona pronađeno još pet eksplozivnih naprava koje nisu aktivirane.

Stupanj ugroze javne sigurnosti podignut je u Washingtonu, New Yorku i većim gradovima na Istočnoj obali.

Vjerujemo u napade na SAD i njihove saveznike, no ovaj nismo počinili, izjavio je za AFP član grupe Tehrik e taliban Pakistan (TTP) Ehsanulah Ehsan. Ta je teroristička organizacija preuzela odgovornost za napad automobilom na Time Squareu 2010., no kaže da u bostonski nije bila umiješana. S ovim eksplozijama nismo povezani, ali ćemo nastaviti s napadima gdje god je to moguće, kazao je Ehsan.

Predsjednik Barack Obama nije potvrdio da je riječ o terorističkom napadu, iako kaže da još nemaju sve odgovore. Dužnosnik Bijele kuće rekao je novinarima: ‘Svaki događaj s višestrukim eksplozivnim napravama, kao što ovaj, izgleda da je jasan teroristički čin i pristupat će mu se kao terorističkom činu‘, prenosi The Wall Street Journal. Mjere sigurnosti pojačane su u svim zračnim lukama u SAD-u te u Washingtonu i New Yorku. Zračni promet prema Bostonu, koji je zbog eksplozija bio obustavljen, ponovno je normaliziran.

Hrvatski Generalni konzulat u New Yorku nije primio dojave da među stradalima u dvije eksplozije u Bostonu ima hrvatskih državljana. Iz konzulata Hini su potvrdili da će eventualne nove informacije koje dobiju od američkih vlasti biti proslijeđene Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu. Dužnosnici hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu za Hinu su potvrdili da pozorno prate događaje u Bostonu te da su hrvatski konzulati u SAD-u spremni odgovoriti na moguće zahtjeve za pomoć hrvatskim državljanima.

07. svibanj 2024 08:19