Svijet
StoryEditor

Kina zacrvenila europske burze

21. Kolovoz 2015.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica oštro pale, nakon podatka da je proizvodna aktivnost u Kini skliznula na najnižu razinu od svjetske financijske krize 2009. godine.

Oštar pad cijena dionica posljedica je novih naznaka usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,6 posto, na 1.453 boda, skliznuvši na najnižu razinu od siječnja, pa mu prijeti najveći tjedni gubitak u ovoj godini. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,8 i 1,6 posto. Već su jučer FTSE i DAX skliznuli najniže od siječnja.

Jutros je objavljeno da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u kolovozu pao s 47,8 na 47,1 bod, najnižu razinu u šest i pol godina zbog pada domaće potražnje i izvoza. To je već šesti mjesec zaredom kako se PMI indeks kreće ispod granice od 50 bodova, koja ukazuje na slabljenje aktivnosti. Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i oštar pad cijena dionica u Šangaju tijekom ljeta izazvali su strahovanja od oštrog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. A to bi moglo izazvati i usporavanje globalnog rasta.

- Tržišta u cijene ugrađuju najgori scenarij. Ulagači smatraju da moguća daljnja devalvacija kineske valute predstavlja rizik, pa se povlače s tržišta, kaže Herald Van Der Linde, strateg u banci HSBC.

FTSEurofirst 300 indeks potonuo je 8,5 posto od kada je prošloga tjedna Kina devalvirala juan.

- Globalna su tržišta u panici jer su posljedice usporavanja kineskog gospodarskog rasta sve jasnije. Ulagači se plaše deflacije – otrova za tržište kapitala. Moguće je da se bliži kraj šestogodišnjoj vladavini ‘bikova‘, kaže Angus Nicholson, analitičar u tvrtki IG.

Jutros su cijene dionica u Šangaju pale četvrti dan zaredom, i to za 4 posto, pa su od početka tjedna na gubitku oko 11 posto. Oštro su jutros pale i cijene dionica u Japanu i Južnoj Koreji, čija su gospodarstva usko povezana s kineskim. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks potonuo 3 posto, na 19.435 bodova, najnižu razinu u tri i pol mjeseca. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je, pak, u 9,30 sati u minusu 2,4 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri godine. A američki terminski indeksi pokazuju da bi na Wall Streetu poslijepodne cijene dionica mogle pasti već peti dan zaredom. Jučer je S&P 500 indeks potonuo više od 2 posto, pa je u odnosu na početak godine u minusu 1,1 posto.

28. travanj 2024 17:52