Svijet
StoryEditor

Koja se sveučilišta nalaze na listi deset najboljih poslovnih škola u Americi?

15. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Poslovna škola Fuqua koja se nalazi u sklopu uglednog sveučilišta Duke najbolja je takve vrste u Sjedinjenim Američkim Državama. Utjecajna, ali i kontroverzna Bloomberg Businessweek lista najuspješnijih poslovnih škola sa punim MBA programima objavljuje se već 14 godina, a ovo je prvi puta da je elitni Harvard ispao iz prvih pet.

Fuqua, koja se na prethodno objavljenoj  ljestvici iz 2012.godine nalazila na šestom mjestu skočila je ovako visoko ponajviše zbog velikog povjerenja i respekta koje diplomci te škole imaju kod poslodavaca.

Bloomberg Businessweek rangira škole prema tri čimbenika; kako regruti tvrtki ocjenjuju diplomce koji su tek počeli raditi za njih (ovo istraživanje čini 45 posto od ukupne ocjene), kako oni koji su završili studij ocjenjuju svoje škole( još 45 posto), te po broju objavljenih znanstvenih radova njihovih bivših studenata (10 posto). Od 2012-te do danas ispitano je oko 1.300 poslodavaca, koji su rangirali nove zaposlenike u svojim tvtrkama, te preko 10.000 studenta iz 112 škola.

Studenti s Fuque najviše su se istakli među onim tvrtkama koje zapošljavaju velik broj ljudi, te je time njihovo prvo mjesto dodatno dobilo na težini. Također,posebno je istaknuta  njihova uspješnost u kolektivnom radu.

– Da bi bili pravi lider, morate se znati snalaziti u radu s grupom ljudi. Mislim da je to razlog našeg uspjeha - smatra Bill Boulding, dekan Fuqua. Iako se na po ocjenama stručnjaka našao uvjerljivo na prvom mjestu, po ocjenama studenata on je tek na 22.mjestu, isto kao i prije dvije godine.

Zanimljivo je da kada se ocjenjivala atmosfera prema ženama i rasnim manjinama, ranije spomenuta poslovna škola Harvarda je najniže rangirana među top 10, a zadnja je od ukupno 112 ispitanih škola po osiguravanju povoljne klime za studente neovisno o njihovom socioekonomskom zaleđu.

Poslovna škola Yalea popela se sa prethodne 21.pozicije sve do šeste ove godine, zbog velikih ocjena kako studenata, tako i poslodavaca, a Columbia je skočila s trinaestog mjesta na peto.  Najveći gubitnik je  poslovna škola Darden sa sveučilišta Virginia. Ona je pala je za deset mjesta, i tako ispala iz top 10 ponajviše zbog loših ocjena  studenata.

Cijelu listu najboljih poslovnih škola možete vidjeti u FOTOGALERIJI.

26. travanj 2024 00:23