Svijet
StoryEditor

Mjere sigurnosti u svijetu podignute na visoku razinu nakon francuske tragedije

17. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Više nema dvojbe, tragični događaj u Francuskoj na noge je digao svijet. Mjere sigurnosti podignute su na visoku razinu i to od Australije, preko Europe do Amerike

Tako je policija u australskoj državi New South Walesu dobila naredbu da puca u naoružane ekstremiste čim ih uoči, prenose tamošnji mediji.

U Europi Francuska traži suspenziju schengena. Istovremeno, francuske snage reda izvele su "128 premetačina" u noći s ponedjeljka na utorak u okviru izvanrednog stanja proglašena nakon napada u Parizu, izjavio je na radio-postaji France Info ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

I dok će se prijateljska nogometna utakmica između Engleske i Francuske odigrati pod visokim mjerama sigurnost, belgijske vlasti odlučile su otkazati utakmicu svoje i španjolske nacionalne vrste. Naime, Belgija je povisila procjene o mogućem terorističkom napadu s 2 na 3 na ljestvici od četiri i vlasti su odlučili otkazati prijateljsku nogometnu utakmicu između Belgije i Španjolske, koja se trebala igrati u utorak navečer na stadionu kralja Baudoina.

S druge strane Atlantika opsadno stanje. Tako je zapovjednik policije New Yorka Bill Bratton rasporedio je u ponedjeljak po gradu nove protuterorističke snage, tri dana nakon smrtonosnih napada na Pariz, ocjenjujući da bi ekstremisti mogli napasti njegov grad. Bratton je predstavio 100 novih pripadnika zapovjedništva za krizni odgovor koji su prošli posebnu obuku.

- Cilj protuterorističkih snaga je osujećivanje napada, posebno islamskih militanata, kaže Bratton.

Newyorške protuterorističke snage imat će ukupno 500 časnika. U New Yorku je na snazi povišeni stupanj pripravnosti nakon terorističkih napada na Pariz u petak.

- Mi smo i dalje jedan od najvažnijih terorističkih ciljeva u svijetu danas, kazao je policijski zapovjednik.

19. rujan 2024 17:39