Biznis i politika
StoryEditor

Francuske dionice porasle nakon pobjede ljevice

08. Srpanj 2024.

Strani mediji raspisali su se danas o porastu dionica francuskih kompanija nakon jučerašnje iznenadne pobjede lijeve koalicije u drugom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora u toj državi. Bloomberg izvještava o porastu francuskih dionica, dok su obveznice i euro zabilježili tek blage pozitivne pomake, a Reuters prenosi i da se premija rizika francuskih desetogodišnjih obveznica smanjila u odnosu na njemačke.

Indeks francuskih dionica CAC, koji predstavlja 40 najvećih tvrtki koje kotiraju na Pariškoj burzi, skočio je u ponedjeljak za 0,4 posto. Međutim, referentna vrijednost još uvijek je u padu za oko 4 posto od kada je francuski predjsednik Emmanuel Macron, uslijed poraza na izborima za Europski parlament 9. lipnja, raspisao prijevremene izbore.

Europski ulagači oprezni

Kako je izvijestila Hina, na europskim burzama su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi stagnirali jer su ulagači bili oprezni nakon neočekivanog ishoda parlamentarnih izbora u Francuskoj. Rast lijeve koalicije je, naime, iznenađenje ovih izbora jer su investitori očekivali da će stranka krajnje desnice Narodno okupljanje (RN) Marine Le Pen odnijeti najviše zastupničkih mjesta. Međutim, stranka Le Pen, koja je u prvom krugu izbora odnijela najveći broj glasova, završila je na trećem mjestu, iza Macronova centrističkog bloka Zajedno.

Pobjedničku lijevu koaliciju imena nova narodna fronta (NFP) čine socijalisti, zeleni, komunisti i Jean-Luc Mélenchonova radikalna ljevica, stranka Nepokorena Francuska.

Ljevica se, naime, protivi pro-tržišnim reformama predsjednika Macrona, pa se danas francuskom imovinom trgovalo nestabilno jer su ulagači zbog toga zabrinuti. Neizvjesnom tržišnom tonu pridonio je i nedostatak jasnoće oko toga tko će na kraju formirati francusku vladu, s obzirom na to da nijedan blok nije dobio apsolutnu većinu.

06. rujan 2024 07:49