Svijet
StoryEditor

Monte Paschi na izvedenicama izgubio 730 milijuna eura

07. Veljača 2013.

Treći po veličini talijanski zajmodavac Monte dei Paschi di Siena (MPS) izvijestio je da je na tri problematične trgovine financijskim izvedenicama izgubio ukupno 730 milijuna eura.

Nakon jučerašnjeg šestosatnog sastanka bančina je uprava u priopćenju izvijestila da će gubici povezani s transakcijama iz razdoblja od 2006. do 2009. smanjiti neto vrijednost njezine imovine u 2012. i da ne uključuju eventualni fiskalni efekt. Utjecaj na bančine rezultate u 2012. još nije utvrđen i ovisit će o primijenjenim računovodstvenim kriterijima, uključujući moguće revizije ranije objavljenih poslovnih izvješća.

Najstarija banka u svijetu našla se prošlog mjeseca u žarištu financijskog i političkog skandala nakon što je objavila da je otkrila ozbiljne probleme povezane s nizom transakcija sa složenim financijskim izvedenicama i strukturiranim proizvodima.

Bančini problemi oteli su se kontroli nakon što je 2007. za devet milijardi eura kupila manjeg konkurenta Antonvenetu. Njezina je pozicija tako oslabljena neposredno uoči erupcije svjetske financijske krize 2008. Transakcije izvedenicama sada su u fokusu istrage o mogućim malverzacijama bivše uprave, što je otvorilo pitanja o ulozi bankovnih supervizora i utjecaju lokalnih političara uoči talijanskih parlamentarnih izbora 24. i 25. veljače.

Rezultati interne revizije transakcija za koje sadašnja bančina uprava da su dijelom bile skrivene podastrti su jučer upravi pod predsjedanjem bivšeg izvršnog direktora UniCredita Alessandra profuma. Izvješće je potvrdilo preliminarnu procjenu gubitaka koju je banka objavila prošlog mjeseca. Mediji su nagađali da bi mogli dosegnuti i 900 milijuna eura.

Tri gubitaške transakcije uključuju ‘Nota Italia‘ iz 2006. u kojoj je MPS-ov partner bio J.P.Morgan, ‘Santorini‘ iz 2008. u kojem je sudjelovao Deutsche Bank i ‘Alexandria‘ iz 2009. u kojoj je druga strana bila japanska Nomura. ‘Alexandria‘ će MPS stajati 273,5 milijuna eura, ‘Santorini‘ 305,2 milijuna eura a Nota Italia 151,7 milijuna eura, navode u MPS-u.

29. travanj 2024 01:12