Svijet
StoryEditor

Multinacionalne kompanije moraju plaćati poreze tamo gdje ostvaruju dobit!

04. Travanj 2016.

Pojedine multinacionalne kompanije minimaliziraju ili čak u potpunosti izbjegavaju porezne obveze u zemljama u kojima posluju osnivanjem podružnica u drugim zemljama isključivo radi plaćanja poreza, tumači povjerenik Europske unije za ekonomsku politiku Pierre Moscovici.

Multinacionalne kompanije moraju plaćati poreze tamo gdje ostvaruju dobit i moraju prestati služiti se agresivnim mjerama optimizacije poreznih obveza, poručio je u ponedjeljak povjerenik Europske unije za ekonomsku politiku Pierre Moscovici.

Pojedine multinacionalne kompanije minimaliziraju ili čak u potpunosti izbjegavaju porezne obveze u zemljama u kojima posluju osnivanjem podružnica u drugim zemljama isključivo radi plaćanja poreza, tumači Moscovici u razgovoru za radio RTL. EU mora stati na kraj takvoj praksi, dodaje.

"Ključno je da multinacionalne kompanije plaćaju poreze tamo gdje ostvaruju dobit", konstatirao je povjerenik EU, ističući da je nacrt direktive o oporezivanju takvih kompanija trenutno u Vijeću ministara EU-a.

Po njegovim riječima, nacrt predviđa uvođenje ulaznog i izlaznog poreza na dobit u zemljama s niskim poreznim opterećenjima kako bi se razina oporezivanja približila onoj u zemljama u kojima kompanije ostvaruju dobit a bilježe višu razinu poreznog opterećenja.

"Želim da postignemo dogovor o cijelom poreznom paketu koji je trenutno u Vijeću ministara i nadam se da će to biti napravljeno za nizozemskog mandata, u prvoj polovini (ove godine)", dodao je.

U Europi treba uvesti obvezu objave poslovnih rezultata za svaku zemlju pojedinačno kako bi vlasti svih zemalja imale pristup poreznim i računovodstvenim podacima multinacionalnih kompanija u svim zemljama u kojima one posluju, ističe povjerenik EU.

Pristup tim podacima trebali bi imati i građani i mediji, dodaje. "Zalažem se za potpunu transparentnost tih računovodstvenih i poreznih podataka."

Prošlog su mjeseca ministri financija članica EU usvojili nove propise koji predviđaju razmjenu informacija o poreznim obvezama multinacionalnih kompanija. Kompanije bi prema tim propisima bile dužne dostavljati podatke o prihodima, dobiti i porezima vlastima svih zemalja u kojima posluju a one bi ih potom razmjenjivale.

Očekuje se da će propisi biti služeno usvojeni do lipnja ove godine a potom će ih morati odobriti svih 28 zemalja Europske unije.

U Europskom parlamentu procjenjuju da nastojanja multinacionalnih kompanija da minimaliziraju porezne obveze godišnje stoji zemlje EU 70 milijardi eura izgubljenih poreznih prihoda. Aktualno nizozemsko predsjedateljstvo uvrstilo je porezna pitanja među glavne prioritete šestomjesečnog mandata na čelu EU.

24. lipanj 2022 11:06