Svijet
StoryEditor

Nakon ostavke ministra gospodarstva, prijevremeni izbori u Srbiji?

25. Siječanj 2014.
Piše:
liderhrt

Srbija će 2014. imati prijevremene izbore, stajalište je vladajuće Srpske napredne stranke. Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je na izbornoj skupštini naprednjaka kako je vrijeme da se provjeri volja naroda.

- Sutra ću na sjednici predsjedništva stranke predložiti da provjerimo volju naroda. Ako predsjedništvo pristane, bit će to najteža borba i kampanja. Moramo pokazati da se razlikujemo od svih drugih na političkoj sceni - rekao je Vučić.

Potpredsjednik SNS-a i predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović očekuje da će izbori biti održani kad i izbori za Skupštinu Beograda, koji su raspisani za 16. ožujka.

U međuvremenu je iz srbijanskog Ministarstva gospodarstva priopćeno da je ministar gospodarstva Saša Radulović podnio ostavku zbog nedostatne političke volje da se provedu ekonomske reforme. Radulović je nedavno dao intervju Lideru u kojem je najavljivao upravo niz reformskih poteza.

Njegovu ostavku prethodnih su dana prosvjedima i jednosatnim štrajkom upozorenja tražili vodeći sindikati. Radulović je još ranije najavio da ne želi biti ministar ukoliko Skupština Srbije ne usvoji Zakon o radu i prateći paket zakona - o privatizaciji i stečaju. Inače, srbijanski mediji već duže vrijeme pišu o sukobu Aleksandra Vučića i Radulovića kojega podpiru ekonomisti.

Prema istraživanju javnog mišljenja u Srbijji provedenom u prosincu prošle godine - za Vučićev SNS bi glasovalo 45% birača. Sve ostale stranke, koje mogu preći izborni prag dobile bi ukupno 38% glasova.

26. travanj 2024 06:30