Svijet
StoryEditor

NASA planira posjetiti Jupiterov mjesec Europu

03. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Znanstvenici i dalje ne mogu sa sigurnošću tvrditi kako Jupiterov mjesec Europa sadrži tekući ocean u kojem potencijalno postoji život. Zbog toga je iz proračuna NASA-e odobreno 75 milijuna dolara za misiju koja bi trebala rezultirati novim saznanjima o tom tajanstvenom mjesecu.

Europa je od Zemlje udaljena otprilike 630 milijuna kilometara. Iako je naizgled golema kugla leda, postoje naznake da je ispod zaleđene kore golemi ocean - znanstvenici sumnjaju kako Europa sadrži dva ili tri puta više tekuće vode od Zemlje, kao i da postoje preduvjeti za razvoj života u tim oceanima.

Europa je nešto manja od Zemljinog Mjeseca. I dalje nije poznat uzrok smeđih brazda koje presijecaju Europinu površinu i izazivaju divljenje. Neke od njih su široke i do 20 kilometara. Najizglednija teorija jest da se one pojavljuju kada pukne površina, odnosno kora, pri čemu na površinu izađe ocean koji se odmah zaledi, budući da temperatura na površini Europe iznosi -164 stupnjeva Celzija.

U prilog tezi o tekućim oceanima ispod Europine kore govori i činjenica da Jupiterova gravitacijska sila na Europu djeluje slično kao što Mjesec ima na Zemljinu vodu. Ta plimna sila na neki način rasteže i skuplja površinu Europe, što uzrokuje trenje i toplinu te tako održava potencijalne oceane u tekućem stanju.

I dalje nije poznato koji će točno oblik misija poprimiti, a najizglednija opcija jest predlagana misija Europa Clipper, što je orbiter koji bi bio postavljen u orbitu Jupitera, odnosno Europe.

NASA tvrdi kako bi misija trebala otkriti obujam potencijalnog oceana, istražiti površinu, odnosno kemijski sastav kore, kao i uzroke brazdi te doprinijeti razumijevanju Europine interakcije s magnetosferom.

19. travanj 2024 17:17