Svijet
StoryEditor

NE Krško se uskoro zaustavlja zbog „tehničkih teškoća"

05. Lipanj 2015.

Nakon što je 17. svibnja Nuklearna elektrana Krško završila redovni remont i započela svoj 28. gorivi ciklus, uskoro će morati, kako kažu odgovorni u NEK-u, nakratko biti zaustavljen zbog „tehničkih teškoća vezanih uz elemente koji registriraju temperaturu“ u primarnom rashladnom krugu .

Riječ je o 16-senzorskom sustavu preciznog mjerenja temperature reaktorskog hladila, inače moderniziranom tijekom remonta izvršenoga 2013. godine. NEK sada radi punom snagom, ali s obzirom na to da je točno i precizno stalno mjerenje temperature hladila primarnog kruga izvor bitnih ulaznih parametara vezanih za zaštitu samog reaktora, tijekom sljedećih nekoliko tjedana planira se preventivno zaustavljanje rada reaktora tijekom kojeg će „sumnjivi“ elementi temperaturnog očitavanja biti zamijenjeni.

S obzirom da je riječ o sustavu koji se nalazi u cjevovodu reaktorskog hladila, kroz koji protok hladila iznosi i više od 22.500 prostornih metara na sat, trenutačne pretpostavke o uzrocima neispravnosti rada temperaturnih elemenata povezane su s mogućim utjecajem turbulencija karakterističnih za velike protoke kakvi su u dvama cjevovodima reaktorske posude. S obzirom da uočene tehničke poteškoće, uvjeravaju u NEK-u, ne utječu neposredno na sigurnost i stabilnost rada elektrane, odlučeno je da se isključenju reaktora ne pristupi odmah, već u narednih nekoliko tjedana, a sama zaustava radi izmjene temperaturnih elemenata ne bi prema predviđanjima trebala trajati duže od jednog dana. Da su odstupanja u očitanim podacima izvan propisanih sigurnosnih vrijednosti, protokol zaustavljanja rada reaktora i same elektrane bio bi pokrenut automatski.

06. svibanj 2024 10:38