Svijet
StoryEditor

Očinstvo je dobro za karijeru, ali nemojte se previše zanijeti

16. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Poslodavci imaju tendenciju ‘nagrađivati‘ očeve. Međutim, ako uzimaju slobodno vrijeme zbog dodatnih obiteljskih obveza, snose posljedice.

Ova kontradikcija je trenutno u fokusu debate oko očinskog dopusta. Stručnjaci su prvi put otkrili kako očevi koji uzimaju slobodno vrijeme na poslu zbog očinskih obveza snose posljedice u obliku nižih satnica i degradacije na radnom mjestu, jednako kao i majke.

Stručnjaci tvrde da se to događa zato što se muškarci koji traže roditeljski dopust ne uklapaju u društvene uloge koje im društvo nameće. Očevi su obično bolje plaćeni zato što se od njih očekuje da budu ‘hranitelji‘ te da rade više kako bi uzdržavali svoje obitelji. Međutim, ako počnu provoditi više vremena s obitelji, gube bonuse koje dobivaju na račun očinstva.

Istraživanje pokazuje da se muškarce koji naglašavaju očinstvo u životopisima češće poziva na intervjue i da su im ponuđene više plaće nego onima koji ne spominju da su roditelji. Za žene je situacija obrnuta.

Mnogi muškarci se suočavaju s ovakvim nedosljednim situacijama. Ako se ponašaju kao roditelji - primjerice, vode djecu u parkove ili idu na roditeljske sastanke - dobivaju veće zasluge od žena za ista ponašanja. Međutim, čim počnu uzimati slobodno vrijeme na poslu da bi ispunili te iste zadatke, bivaju stigmatizirani.

Na situaciju je ukazao i Facebookov direktor Tom Stocky, koji je uzeo roditeljski dopust u punom trajanju od četiri mjeseca:

- Nitko nije reagirao kada je moja supruga učinila isto. Meni, pak, svi govore kako sam sjajan otac. Iskreno, mislim da je moja supruga bolji roditelj od mene, ali za to ne dobiva zasluge. To se od nje jednostavno očekuje.

19. travanj 2024 05:28