Svijet
StoryEditor

Odlučili vratiti nekadašnji ugled: Kreće radikalni preustroj Deutsche Banka

19. Listopad 2015.

Deutsche Bank najavljuje radikalni preustroj kako bi vratio nekadašnji ugled, čime postaje još jedna u nizu najvećih europskih banaka koja reformama želi uvećati profitabilnost.

Ta će se investicijska banka podijeliti, a nekoliko direktora će morati otići. Sve to predsjednik bančine uprave Paul Achleitner opisao je kao "temeljnu reorganizaciju" koja zahtijeva teške odluke.

Novi izvršni direktor te najveće njemačke banke John Cryan pod pritiskom je da reformira Deutsche Bank nakon niza skandala. Ranije ove godine ta je banka kažnjena s 2,5 milijarde dolara zbog sudjelovanja u malverzacijama kamatnom stopom Libor. Ta kazna rezultirala je u lipnju ostavkama dva izvršna direktora, Juergena Fitschena i Anshua Jaina , koje je zamijenio Cryan.

Deutsche Bank će prodati svoju Postbanku i još neka poslovanja. U sklopu nastojanja da pojednostavi upravljačku strukturu, bančin investicijski odjel trgovanja vrijednosnicama postat će dio nove podružnice pod nazivom globalna tržišta.

Deutsche Bank je najnovija europska investicijska banka koja će proći velike promjene u pokušaju da poveća profit i smanji troškove. Prodajom Postbanka i drugih poslovanja, Deutsche Bank bi mogao za četvrtinu smanjiti broj zaposlenika, kojih je sada ukupno 98.000.

Banka je ranije ovog mjeseca upozorila da će poslovni rezultati za treće tromjesečje pokazati neto gubitak od 6,2 milijarde eura zbog otpisa i pravnih troškova, koji bi je mogli prisiliti na smanjenje dividende.

24. travanj 2024 19:40