Svijet
StoryEditor

Pivopije u Latinskoj Americi i Africi nadoknadile pad prodaje u Europi

24. Svibanj 2012.

Međunarodna pivarska grupa SABMiller izvijestila je u četvrtak da je u protekloj poslovnoj godini osjetno povećala dobit prije poreza zahvaljući snažnom rastu u Latinskoj Americi i Africi koji je nadoknadio pad prodaje u Europi.

U poslovnoj godini koja je završila 31. ožujka SABMiller je ostvario dobit prije poreza u visini 5,6 milijardi dolara, što je 55 posto više nego u prethodnoj poslovnoj godini. Rezultati uključuju i jednokratni prihod od 1,2 milijardi dolara od prodaje ruskog i ukrajinskog poslovanja. Prodaja lager piva u Sjevernoj Americi pala je za dva posto u prošloj godini, te za jedan posto u Europi. No, taj je pad nadomjestio 8-postotni rast prodaje lagera na latinskoameričkim tržištima, te 13-postoto rast u Africi.

U osvrtu na prodaju u Europi, u SABMilleru ističu da "na tržišta piva i dalje nepovoljno utječe pad potrošnje i usredotočenost industrije na ekonomske marke i pakete". Najavljuju da će troškovi sirovina, uključujući ječam, staklo i aluminij, nastaviti rasti u ovoj godini. Prošle je godine SABMiller kupio Fosters za 10,3 milijarde dolara i tom je transakcijom osigurao gotovo 50-postotni udio u australskom tržištu piva.

18. travanj 2024 11:25