Svijet
StoryEditor

Platina i paladij mijenjali cijene radi Volkswagenova skandala

28. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Brige oko gospodarskog rasta u Kini, skandal u auto industriji i odluka središnje banke SAD-a Federal Reserve o kamatnim stopama, obilježile su kretanja na tržištu roba pri čemu je veliki fokus bio na platini i paladiju upravo radi otkrića u SAD-u s Volkswagenovim automobilima na dizel.

Naime, platina je ključna za izradu konvertera dizela, a paladij vodeći metal u motorima na benzin te je stoga cijena tih dvaju sirovina zabilježila dramatičnija kretanja. Platina je ostvarila šestogodišnji minimum, dok su ulagači bili u potrazi za paladijom te je razlika u cijeni dosegla i 12 posto, kaže Ole Hansen, rukovoditelj strategije za robe u Saxo Banci, ističući da je u dosadašnjim uvjetima platina bila puno zanimljivija ulagačima.

- Osim što je iznimno važna vijest za auto industriju uzdrmala tržište dionica, i grupa metala predvođena platinom osjetila je drugi val skandala pri čemu su krenule špekulacije da će se smanjiti korištenje dizel motora, a time i potražnja za platinom. Za značajniju promjenu potražnje za vrstama motora bit će najvažnije eventualne političke inicijative da oporezivanjem goriva ili samih automobila, dizel motori postanu manje atraktivni – kaže Hansen.

Bloombergova košarica roba ipak nije zabilježila značajnije promjene, no indeks je još uvijek 15 posto niži u usporedbi s prošlom godinom u ovom trenutku, pri čemu svi sektori ostvaruju dvoznamenkaste gubitke, osim plemenitih metala. Tržište nafte pomalo se stabilizira u skladu s predviđanjima, barem kada je riječ o tehničkoj perspektivi, a zlato je zadržalo dobitke ostvarene nakon sastanka FOMC-a, unatoč snažnom dolaru, pojašnjava Ole Hansen.

Gubici u industrijskim metalima iz prošlog jedna u prosjeku košarice nadoknadili su energenti i poljoprivreda. Pšenica je ostvarila jednomjesečni rekord radi promijenjenih vremenskih uvjeta u Australiji kao i mogućim olakšicama u poreznom opterećenju za izvoz iz Rusije, pa bi izvoz mogao porasti. Šećer i kava koji su već mjesecima u zamci brazilskog reala ostvarili su određeni rast pred kraj tjedna. Obje te sirovine pod znatnim su pritiskom događaja u Brazilu, pa su poskupile kako se brazilski real oporavio ponajviše u sedam godina, s rastom od 5,8 posto, zahvaljujući potezu brazilskog predsjednika da upregne sve raspoložive alate da bi zauzdao volatilnost. Gospodarstvo i država ipak nisu još na potpunom putu oporavka, a posljednji događaji samo pokazuju ovisnost šećera i kave o brazilskoj valuti, zaključuju u danskoj investicijskoj banci.

18. travanj 2024 17:47