Svijet
StoryEditor

Poskočila cijena sirove nafte na iznenađenje tržišta

30. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Cijena sirove nafte skočila je najviše u posljednjih osam tjedana nakon tjednog izvještaja o zalihama sirove nafte u SAD-u jer su prvi put u posljednjih mjesec dana zalihe porasle manje od očekivanja dok su rafinerije povećale potražnju. Kako je na tržištu već trajala rasprodaja, dogodila se snažna reakcija ulagača nakon izvještaja američke agencije Energy Information Administration (EIA).

- S prevelikom ponudom na tržištu i s mogućnošću još snažnijeg dolara, naročito nakon najnovijih izjava FOMC odbora američkog Feda, mogućnost rasta cijena sirove nafte ipak je ograničena u ovom trenutku. U isto vrijeme, snažna korekcija najnižih granica od utorka može pomoći u određivanju najnižih razina za trenutne omjere trgovanja. Gornja cijena trebala bi biti na 50 posto i 61,8 posto za kratkotrajno povlačenje, s obzirom na rasprodaju iz listopada, na 46,75 dolara, odnosno 47,75 dolara – pojašnjava Ole Hansen iz Saxo Banke i dodaje da je sirova nafta tipa WTI također početkom tjedna pronašla cjenovnu podršku, što u kombinaciji s povećanom rasprodajom na tržištu, pojašnjava velike skokove u cijeni.

Drugi podaci koji su podržali oporavak cijene sirove nafte je još jedno tjedno povećanje u sektoru rafinerija, zajedno sa smanjenjem zaliha benzina. Proizvodnja nafte se stabilizira u posljednjih osam tjedana, ali je i dalje na visokih 9,1 milijuna barela što negativno utječe na cijenu, zaključuje Hansen iz danske investicijske banke.

29. travanj 2024 07:37