Svijet
StoryEditor

Proizvođač Nutelle oštro pobija navode da palmino ulje uzrokuje rak

13. Siječanj 2017.

Proizvođač Nutelle nastoji pobiti tvrdnje kako palmino ulje uzrokuje rak i brani svoje pravo da i dalje koristi to ulje u svojim proizvodima. Nakon što je objavljeno istraživanje koje zaključuje kako palmino ulje, u odnosu na druga biljna ulja, ima znatno veća karcinogena svojstva, Nutella nije povučena s polica trgovina.

Ferrero nastoji obraniti pravo da i dalje koristi palmino ulje u Nutelli jer tvrdi kako kremasti namaz ne bi bio toliko "kremast" kada bi se taj sastojak izbacio iz originalne recepture.

Izvješće, koje je rezultiralo, za Nutellu, pogubnim zaključcima, potpisuje Europska agencija za ispravnost i sigurnost hrane. U njemu stoji kako palmino ulje, kada se ugrije, sadrži do 2000 više potencijalno karcinogenih čestica, u usporedbi s drugim biljnim uljima.

Međutim, u preporukama konzumentima nije rečeno da prestanu jesti palmino ulje, već je tek rečeno kako je potrebno dodatno istražiti koliko je ili nije karcinogeno palmino ulje.

Osim Nutelle, ova vijest pogodila je i niz drugih proizvođača, među kojima i proizvođače maslaca od kikirikija, tjestenine pa čak i proizvođače deterdženata.

- Maknemo li palmino ulje iz Nutelle dobit ćete inferiorni proizvod koji je blijeda kopija originala- rekao je Ferrerov Vincenzo Tapella, za Reuters.

>>>Obožavatelji Nutelle kao glavni protagonisti međunarodne kampanje

Palmino ulje našlo se u središtu rasprave zaštitnika prirode, koji tvrde kako ze zbog njegove proizvodnje uništavaju prirodna staništa orangutana. Naime, kako bi stvorili prostor za sadnju palmi, u Indoneziji su posječeni tisuće hektara prirodne šume, a mnoga su staništa u tom procesu stradala od namjerno potaknutih požara.

Ferrero još nije povukao Nutellu sa svih polica, ali u pojedinim zemljama bilježe velike gubitke, jer je pao interes kupaca. Na društvenim mrežama, ljubitelji Nutelle šale se na račun cijele priče o palminom ulju.

 

 

 

25. travanj 2024 14:05