Svijet
StoryEditor

Psihička oboljenja u EU prouzroče štetu od 240 milijardi eura

03. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu objavila je dva izvještaja u kojima postavlja pitanje zašto većina europskih tvrtki još uvijek nema procedure za upravljanje stresom.

Naime, zbog krize i rastuće nesigurnosti čak je 79 posto europskih menadžera zabrinutih oko stresa na radnom mjestu, 40 posto menadžera zabrinuto je oko zlostavljanja i nasilja, 74 posto europskih tvrtki još uvijek nije uvelo procedure koje i se bavile tim problemima. Izvještaji su pripremljeni u vrijeme rastućeg broja pritužbi među europskim radnicima na probleme vezane uz stres, a prema nedavno provedenoj anketi 80 posto europskih radnika očekuje kako će se tijekom narednih 5 godina stres na poslu još povećati.

Prema Europskom istraživanju poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju tek 3 posto tvrtki rješava psihosocijalne rizike sveobuhvatno i sustavno, a njih 12 posto nikad nije uvelo nijednu od ključnih mjera za upravljanje psihosocijalnim rizicima koje istraživanje pokriva. Trenutno se za oko 50 do 60 posto izgubljenih radnih dana smatra da su rezultat psihosocijalnih rizika, a procijenjeno je da psihička oboljenja u EU godišnje prouzroče štete u iznosu od 240 milijardi eura.

Istovremeno, izvještaji ukazuju na barijere s kojima se mnoge tvrtke susreću kada se bave psihosocijalnim rizicima, kao što su nedostatak tehničke potpore i vodstva, te nedostatak resursa. Čak 40 posto tvrtki smatra da trebaju više informacija i podrške u rješavanju psihosocijalnih rizika.

27. travanj 2024 08:32