Svijet
StoryEditor

RBI: Preporuka za prodaju mađarskih obveznica

05. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

- Srednja i Istočna Europa do sada se uspješno oduprla turbulenciji u eurozoni i postigla zadovoljavajuću stabilnost - stoji u analizi koju potpisuje Peter Brezinschek, direktor Raiffeisen istraživanja, jedinice u sastavu Raiffeisen Bank International AG-a.

Za 2012. godinu Raiffeisenov glavni analitičar očekuje da će regija SIE u cjelini zabilježiti prosječan rast BDP-a u visini 2,6 posto – uz prognoziranu stopu rasta od 3,2 posto za 2013. godinu. Razlika u odnosu na eurozonu je velika, s obzirom na očekivani pad BDP-a za 2012. godinu na 0,3 posto i oporavak rasta tek 2013. godine (kada se predviđa u visini 0,8 posto).

Razlika u perspektivama rasta među pojedinim regijama SIE-a zabilježenima posljednjih nekoliko tromjesečja, po Brezinschekovu mišljenju, bit će prisutna i u drugoj polovini 2012. godine. - Najuspješnije su i dalje Poljska s realnim rastom BDP-a u visini 2,8 posto i Rusija s 3,7 posto. Slovačka i Ukrajina također bi trebale nastaviti rasti, svaka po stopi od 2,5 posto, koja bi se nadodala na vrlo zadovoljavajuće pokazatelje posljednjih dviju godina - kaže Raiffeisenov glavni analitičar. S druge pak strane, stanje na Balkanu po njegovu je mišljenju i dalje manje povoljno pa se stoga u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini ne očekuje nikakav rast tijekom 2012. godine. -- Na tu je regiju recesija u rubnim članicama eurozone imala najviše negativnih utjecaja. I u sljedećih je godinu dana realno očekivati tek umjereno poboljšanje gospodarskih izgleda - objašnjava Brezinschek.

Analitičari Raiffeisen istraživanja podigli su svoju godišnju prognozu za Austriju 2012. godine na 0,7 posto, i to na temelju iznenađujuće dobroga prvog tromjesečja. Stručnjaci za 2013. godinu očekuju realan rast BDP-a u visini 1,3 posto.

Prema tvrdnjama Raiffeisen istraživanja, rastuća zabrinutost u eurozoni u kombinaciji sa slabljenjem eura doveli su do ponovnoga vala valutnih poremećaja do sredine godine: dok su poljski zlot i mađarska forinta znatno ojačali, ruska rublja, rumunjski lej i češka kruna redom su oslabjeli. - S obzirom na monetarnu politiku pojedinih zemalja i činjenicu da više ne prijeti skori izlazak Grčke iz eurozone, u drugoj polovini 2012. godine svjedočit ćemo umjerenomu jačanju valuta SIE-a u odnosu na euro. Iznimke su i dalje ukrajinska hrivnja, srpski dinar i mađarska forinta - kaže Brezinschek, koji očekuje da će samo središnje banke u Češkoj i Rusiji smanjiti svoje kamatne stope.

Iz perspektive Raiffeisen istraživanja, obveznička tržišta Istočne Europe tijekom trećega tromjesečja ove godine obilježit će vrlo blag rast prinosa. - Veće fluktuacije za sva dospijeća predviđamo samo u Mađarskoj, u skladu s trendom slabljenja nacionalne valute. Stoga smo za mađarske obveznice u domaćoj valuti stavili preporuku za prodaju - kaže Brezinschek, koji preporuku za kupnju u ovome trenutku daje samo za Poljsku. Čim ruske obveznice zabilježe rast prinosa prema razini od 9 posto, Brezinschek predviđa da bi i njih bilo vrijedno ponovno preporučiti.

Kad je pak riječ o dionicama, i u zemljama SIE-a mogle bi se pojaviti bolje mogućnosti za oporavak zahvaljujući novomu globalnom ubrizgavanju likvidnosti od strane središnjih banaka. Brezinschek stoga daje preporuku za kupnju diljem regije tijekom prvih ljetnih mjeseci, a najviše potencijala za cjenovni rast, po njegovu mišljenju, pokazuju Beč, Budimpešta i Moskva.

Ruskim dionicama pogoduje pozitivna promjena tržišnih očekivanja u pogledu porasta dobiti, kao i ponovni skok cijena nafte u trećemu tromjesečju iznad razine od 100 dolara te sadašnja privlačna cjenovna razina. Potonje vrijedi i za mađarski dionički indeks, u koji je već ugrađen dvoznamenkasti pad dobiti za 2012. godinu. Ipak, važniji je odlučujući čimbenik nova mogućnost političkoga kompromisa, koja čini realnijim izglede sporazuma s MMF-om negdje u kasno ljeto.

29. travanj 2024 12:16