Svijet
StoryEditor

S&P podigao kreditni rejting ‘prkosne‘ Mađarske

17. Rujan 2016.

Agencija za procjenu kreditnog rejtinga Standard and Poor‘s je iznenada i neočekivano u petak popravila status Mađarske uzdižući je iz "škart" zone za investiranje u kojoj ju je držala godinama. Obavijest o izmjeni rejtinga je plasirana u trenutku kad su se europski lideri okupili u Bratislavi da bi ozbiljno razgovarali o budućnosti i održivosti europskog projekta nakon Brexita, a potez bi mogao osnažiti mađarskog premijera Viktora Orbana koji je nakon preuzimanja vlasti u 2010. godini uzrujao svoje međunarodne partnere prekidom suradnje s MMF-om, otporom prema usvajanju mjera štednja, pritiskom na banke i financijski sektor te nedavnim čvrstim stavom prema prihvatu ekonomskih migranata i izbjeglica.

Citirajući poboljšana očekivanja rasta, fiskalne i vanjske faktore S&P je rejting Mađarske s BB+/B podigao na BBB-/A-3 sa stabilnim izgledima. Potez je odmah ojačao forintu i očekuje se da će umanjiti cijenu zaduživanja jer će dio investitora preusmjeriti novac u tamošnju imovinu. Agencija je ocijenila da bi mađarska ekonomija potpirena domaćom potrošnjom u dolazećim godinama mogla rasti uz prosječnu stopu od 2.5 posto godišnje, očekuje se i pad javnog duga sa 75 posto u 2015. na oko 70 posto BDP-a u 2019. godini.

- Eksterni financijski profil Mađarske, koji se značajno popravio od 2009. godine će ostati čvrst – rekli su iz agencije uz procjenu da će "rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka vjerojatno nastaviti s poticanjem rasta privatne potrošnje".

Očekuje se da će mađarski proračunski deficiti ove godine pasti na 1.8 posto BDP-a, značajno ispod granice iz Pakta o stabilnosti i rastu od 3 posto.

Mađarski ministar ekonomije Mihaly Varga je pozdravio odluku, rekavši da je trebala stići odavno.

- Dobro djelovanje mađarske ekonomije je urodilo plodom. Tržišta su poduzela ovaj korak prije puno vremena, mi smo se sad vratili u kategoriju kojoj već neko vrijeme pripadamo - izjavio je Varga na medijskoj konferenciji.

Sve vodeće agencije su mađarski kreditni rejting snizile na "škart" status u 2010. godini nakon što je Orban usvojio neortodoksne smjernice za zauzdavanje proračuna, uključujući snažno oporezivanje financijskog sektora. Reuters podsjeća da je Orban prošle godine dogovorio "primirje s bankama nakon što ih je pritiskao godinama i da njegova desničarska vlada proračunski deficit čvrsto drži pod kontrolom od 2012. godine."

29. travanj 2024 07:34