Svijet
StoryEditor

San Francisco uvodi univerzalni dohodak za obitelji s djecom

29. Siječanj 2017.

Stanovnici San Francisca uskoro bi mogli imati plaćene sve životne troškove bez da imaju ikakve obaveze prema Gradu ili Saveznoj državi. Grad San Francisco pokrenuo je pilot projekt kojim će testirati učinak univerzalnog dohotka na živote svojih građana.

Za razliku od nekih drugih zemalja u kojima se također primjenjuje ovaj model, San Francisco u eksperimentalnoj se fazi odlučio pokrivati troškove života samo obiteljima s djecom.

- Upravo naša usredotočenost na obitelji s djecom rješava mnoga pitanja vezana uz univerzalni dohodak- rekao je predstojnik Ureda z a financije San Francisca, Sean Kline.

>>>Mencinger: Najbolje bi bilo da ECB novostvoreni novac podijeli direktno građanima

Univerzalni dohodak dodjeljivat će se u četiri kategorije. Životne troškove Grad će pokrivati obiteljima s djecom starom do jedne godine, obiteljima s djecom starosti do tri godine, obiteljima koje već primaju određene vrste pomoći i obiteljima koje nemaju takva primanja.

Mjesečno će primati od tisuću do dvije tisuće dolara, što je negdje u rasponu od 7 tisuća do 14 tisuća kuna.

Sukladno rezultatima u San Franciscu, iste će modele početi uvoditi i Detroit, Michigan, New Haven.

Univerzalni dohodak već se primjenjuje u Oaklandu, a odluku da se pokuša uvesti i u San Franciscu gradski su vijećnici donijeli jednoglasno.

29. travanj 2024 04:32