Svijet
StoryEditor

Slovenija želi ruske investitore

29. Studeni 2012.

Slovenija želi što više investicija iz Rusije, a razmotrit će i mogućnost viznih olakšica za ruske poslovne ljude, naveo je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nakon susreta s ruskim ministrom Nikolajem Nikiforovim i završene dvodnevne slovensko-ruske poslovne konferencije.

- Želimo što više ruskih investicija, s ruske strane za to postoji velik interes, ne samo na razini velikih kompanija nego i manjih - rekao je Erjavec na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom za veze i masovne komunikacije Nikolajem Nikiforovim s kojim supredsjeda mješovitim međudržavnim povjerenstvom za gospodarsku i tehničku suradnju.

Nikiforov je rekao da su ruski investitori zainteresirani za novi krug privatizacije u Sloveniji koju vide kao odskočnu dasku za europsko tržište, te da će investicije privatnih tvrtki ojačati i gospodarske odnose na razini država. Erjavec je istaknuo da je gospodarska suradnja s Rusijom u stalnom usponu, a međusobna razmjena dosegla je gotovo 1,2 milijarde eura.

Svake godine se za 20 posto povećava broj ruskih turista koji posjećuju Sloveniju, a u Ljubljani razmišljaju i o mogućnostima liberalnijeg viznog režima za poslovne ljude iz Rusije iako je Slovenija, kako je objasnio Erjavec, u tom pogledu vezana uz europsku regulativu.

Najveća očekivanja Slovenije za investicije iz Rusije vezana su uz projekt gradnje plinovoda Južni tok, a govori se i o investicijama u slovenske energetske tvrtke, te banke.

29. travanj 2024 12:07