Svijet
StoryEditor

Sponzori pozivaju FIFA-u da provede temeljite reforme

22. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Coca Cola je prošlog tjedna pozvala FIFA-u da provede temeljite strukturne reforme unutar organizacije, i to pod budnim okom nezavisne komisije.

- Vjerujemo da je uspostavljanje nezavisne komisije najvjerodostojniji način da FIFA započne reforme, koje su nužne da bi organizacija vratila izgubljeno povjerenje. – stoji u pismu koje je u posjedu BBC-a.

Ann Moore, direktorica korporativnih komunikacija Coca Cole, je pozdravila osnivanje nezavisne komisije, koja će, kako tvrdi Moore, provesti nužne reforme ne samo u upravi FIFA-e, već i na razini poštivanja ljudskih prava prilikom provođenja aktivnosti te krovne organizacije svjetskog nogometa.

Coca Cola je odgovorila i Međunarodnoj udruzi sindikata (ITUC), koji je u svibnju pisao svim velikim korporativnim sponzorima FIFA-e, kako bi ih uvjerio da progovore o tretmanu radnika u Kataru, gdje bi se trebalo održati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. Osim Coca Cole, kompanije prozvane od strane ITUC-a su Adidas, Gazprom, Hyundai, Kia, McDonald‘s, Budweiser i Visa. McDonald‘s je također izrazio nezadovoljstvo FIFA-inom reakcijom na nedavne korupcijske afere.

- Coca Cola je ovim potezom postavila ljestvicu u borbi protiv korupcije. Nogomet, kao i ostali sportovi, u ljudima diljem svijeta izaziva strast koja može imati stvaran učinak i dovesti do solidarnosti. Radnici-robovi u kataru ne smiju biti lišeni temeljnih prava radništva. Podržavamo potez Coca-Cole. – izjavila je Sharan Burrow iz ITUC-a.

Ovakav razvoj događaja stavio je dodatan pritisak na FIFA-inog predsjednika na odlasku, Seppa Blattera, koji je u ponedjeljak održao konferenciju za novinare u Zurichu. Konferencija je ostala zapamćena po hrpi lažnih novčanica koje je komičar Simon Brodkin prosuo po Blatteru.

04. svibanj 2024 11:53