Svijet
StoryEditor

Švicarska povukla zahtjev za pristupanje EU

22. Lipanj 2016.

Švicarska Federalna skupština prošlog je tjedna povukla zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji iz 1992. godine. Za povlačenje je glasalo 27 članova Vijeća država (gornji dom), protiv je bilo 13, a dvoje je bilo suzdržano. Nacionalno vijeće (donji dom) je sličnu odluku donijelo u ožujku sa 126 glasova za i 46 protiv.

Thomas Minder, savjetnik u kantonu Schaffhausen, kaže da je bio nestrpljiv "temu zatvoriti brzo i bezbolno" jer se u ovom trenutku EU želi priključiti "tek nekolicina luđaka". Sličnu je ocjenu iznio i drugi zastupnik iz Schaffhausena, Hannes Germann, usporedivši simbolično glasanje s onim na Islandu u 2015. godini koje je također rezultiralo povlačenjem zahtjeva za pridruživanje.

- Island je imao hrabrosti povući svoj zahtjev za članstvo i niti jedan vulkan nije eruptirao - rekao je prema citatu Neue Zürcher Zeitunga.

Drugi senatori i zastupnici ističu da čin nema nikakvih posljedica, zahtjev Švicarske za pristupanje miruje više od 20 godina, pregovori su prekinuti 1992. nakon referenduma u kojem su Švicarci odbacili ideju zbližavanja s ostatkom Unije.

24. travanj 2024 11:11