Svijet
StoryEditor

Svjetske burze porasle nakon smanjenja kamata ECB-a

05. Svibanj 2013.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući smanjenju kamata Europske središnje banke i dobrim makroekonomskim podacima, pa su na Wall Streetu Dow Jones i S&P indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 1,8 posto, na 14.973 boda, a S&P 500 indeks 2 posto, na 1.614 bodova, što su njihove najviše razine u povijesti. Nasdaq indeks skočio je, pak, 3 posto, na 3.378 bodova.

Povijesni proboj S&P indeksa iznad razine od 1.600 bodova ponajviše se zahvaljuje podatku da je u travnju u SAD-u otvoreno 165.000 novih radnih mjesta, 20.000 više nego što se očekivalo, što ukazuje na oporavak tržišta rada. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula sa 7,6 na 7,5 posto, najnižu razinu u četiri godine.

- Brojke o zaposlenosti podržavaju sklonost ulagača prema riziku, što je potaknulo rast cijena dionica onih kompanija koje su osjetljive na rast gospodarstva - kaže Dan Veru, direktor u fondu Palisade Capital Management.

Ulagače je u četvrtak oraspoložila i Europska središnja banka, smanjivši ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 posto, a poručila je i da su moguće nove mjere kako bi se eurozona izvukla iz recesije.

Mjere ECB-a nadovezale su se na odluku američke središnje banke Feda dan prije da će i dalje kupovati državne i hipotekarne obveznice u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno, kako bi održala niske kamatne stope i tako potaknula rast gospodarstva.

- To pokazuje da su središnje banke odlučne da održe sustav stabilnim i da dodatno potaknu gospodarstvo, ako treba, što smirujuće djeluje na tržište - kaže Weyman Gong, strateg u tvrtki Signature. Pozitivno je na tržište utjecao i nastavak niza solidnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dosad su financijska izvješća objavile 404 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 68,3 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, dok ih je samo 46,3 posto ostvarilo veće prihode nego što se procjenjivalo.

- Ovu sezonu poslovnih izvješća obilježava spori rast prihoda, pa će organski rast kompanija biti otežan. Veće kompanije vjerojatno će izabrati ‘kupovanje rasta‘, pa se u idućem razdoblju mogu očekivati preuzimanja srednjih i malih tvrtki, što je pozitivno za tržište dionica - kaže Veru.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 posto, na 6.521 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 3,9 posto, na 8.122 boda, a pariški CAC 2,7 posto, na 3.912 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 1,4 posto, na 13.694 boda.

29. travanj 2024 12:23