Svijet
StoryEditor

Tjeraju ih da rade duboko u starost, a čak su i internetske tražilice posla namještene protiv njih

13. Ožujak 2017.

Državna odvjetnica Illinoisa ozbiljno je shvatila optužbe nekolicine starijih Amerikanaca, kako su tražilice za posao na internetu, usmjerene protiv osoba starijih od pedeset godina. Lisa Madigan priprema optužnicu temeljem tvrdnji i navodnih dokaza da softver za tražilice posla kojim se koriste milijuni Amerikanaca, doista diskriminira starije radnike.

Istovremeno, Federalna banka rezervi, objavila je neovisno istraživanje prema kojemu većina Amerikanaca mora raditi i nakon što dosegnu dob od 65 godina, kada bi, zapravo, trebali ići u mirovinu. Ljudi žive duže, mirovine nisu dostatne, a socijalna reforma nije imala učinka. Prema procjenama Federalne banke, do 2060-te u SAD-u će raditi između 19 i 29 posto umirovljenika.

Tražilice posla trebale bi takvim starijim građanima olakšati potragu za novim zaposlenjem. Većina tražilica ima posebne kategorije, posao na pola radnog vremena i posao za starije osobe. Sve drugo, tvrdi Madigan, tako je posloženo da postoji pristranost prema mlađoj radnoj snazi.

>>>Umirovljenici će biti socijalni slučajevi izostane li reforma mirovinskog sustava

Primjerice, kada ispunjavaju svoje životopise, starijim se osobama pod pitanje kada su završili fakultet, ne nudi mogućnost da odgovore, primjerice, 1956-te. Ta opcija, jednostavno, ne postoji.

Odvjetnica je istaknula kako je pronašla jedan primjer takve ankete, životopisa, koji ne dozvoljava nikome tko je stariji od 50 godina, da ga ispuni.

- Današnja radna snaga podrazumijeva i radnike koji su stariji od 70 godina. Ovakva diskriminacija starijih radnika je nedopustiva i štetna za naše gospodarstvo, rekla je Madigan.

Pokrenuta je istraga, a vlasnici tražilica posla morali su objasniti zašto su svoje upitnike složili tako da ih starije osobe ne mogu ispuniti. Većina tvrdi kako je riječ o nenamjernoj pogrešci.

Prema prvim rezultatima istraživanja, u odnosu na mlađe radnike, šanse da će biti pozvani na razgovor, starijim su osobama smanjene za 28 posto. Žene, u toj kategoriji, najgore prolaze. Starije žene u SAD-u su nepoželjne radnice, budući da su njihove šanse da će biti pozvane na razgovor, nakon što se prijave za posao, smanjene za čak 47 posto.

U izvješću Federalne banke zaključeno je kako su mjere zapošljavanja za starije osobe neadekvatne i nisu polučile pozitivne rezultate.

19. travanj 2024 11:42